Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslije noćašnje odluke suda u Perugi

Obitelj ubijene zadovoljna presudom protiv Amande i njenog partnera

Amanda Knox
Autori: sd, st/vlm
05.12.2009.
u 19:10

Porota je o kazni za Amandu Knox i Raffaelea Sollecita vijećala čak 14 sati - Amandina obitelj je zgrožena jer i dalje smatra da im je kčer nevina

Amandu Knox, studenticu rođenu u američkom gradu Seattleu, i njena talijanskog partnera Raffaelea Sollecita sud u talijanskom gradu Perugii proglasio je krivima za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher u studenom 2007. godine. Proglašeni su krivima po svih 11 točaka optužnice zbog seksualnog nasilja i ubojstva dvadesetdvogodišnje Amandine cimerice, koja je bila na studentskoj razmjeni u Italiji. Amanda Knox dobila je 26, a njen partner Sollecito 25 godina zatvora. Prethodno je u odvojenom suđenju treći sudionik u mučnom ubojstvu Rudy Guede, podrijetlom iz Obale Bjelokosti, osuđen na 30 godina zatvora, a u tijeku je njegov žalbeni postupak.

Mediji okupirali sud

U istrazi je upravo protiv Guedea pronađeno najviše materijalnih dokaza te mu je nedvojbeno dokazano silovanje i prisutnost u prostoriji u vrijeme ubojstva dvadesetdvogodišnje Meredith na Sve svete prije dvije godine. Obrane Amande Knox i Raffaelea Sollecita stoga su do zadnjeg trenutka svu odgovornost nastojale prebaciti na njega tvrdeći da su u vrijeme ubojstva Amandine cimerice bili zajedno kod Raffaelea.

Porotni sud u Perugii presudu je objavio u noći na subotu, nakon 14 sati vijećanja. Osim roditelja mladih studenata, proces u Perugii pratile su televizije mnogih zemalja jer je od samog početka, odnosno pronalaska krvava tijela studentice Meredith u kućici u ulici Pergola u Perugii, taj slučaj privlačio golemu medijsku pozornost.

Sud, kojim je predsjedao Giancarlo Massei, utvrdio je da su sve troje bili u kući u noći u kojoj je ubijena Meredith Kercher. Napad je organizirala Amanda, a motiv je bila ljutnja. Amanda navodno nije trpjela Meredith zato što je Engleskinja dovodila dečke u kuću, a spominjalo se i da joj se željela osvetiti jer ju je Meredith optužila da joj je ukrala 250 eura za stanarinu. Sud smatra da je sve započelo seksualnim nasiljem i silovanjem, a naposljetku je Amanda, nožem koji je donio Raffaele, Meredith prerezala vrat dok su je Raffaele i Rudy držali.

Raffaele i Amanda su poslije ubojstva u kući inscenirali krađu, pokušavši na taj način skrenuti istragu u drugom smjeru. Amanda je sudu postala sumnjiva zbog čudna ponašanja kojim je popratila vijest o ubojstvu cimerice, a potom i zbog proturječnih izjava. Kad je vidjela da stvar postaje ozbiljna, pokušala je za ubojstvo optužiti barmena u lokalnom kafiću Patricka Lumumbu.  Sada će Amanda, odluka je suda, Lumumbi morati isplatiti 40.000 eura odštete zbog lažnog optuživanja.

Novčane odštete

Na početku izricanja kazne dvadesetdvogodišnja lijepa Amerikanka, koja je do jučer rado pozirala fotoreporterima, bila je mirna. Kako je čitanje odmicalo, počela je jecati, a njenim su se jecajima pridružili i ženski članovi njene obitelji koji su bili u sudnici. Otac je bio tih, ako se izuzme vikanje na novinare da se sklone kada je izlazio iz sudnice. I on i Amandina maćeha cijelo su vrijeme tvrdili da je Amanda nevina te da je porota pala pod utjecaj medija koji su od njihove mezimice učinili čudovište.

- Zadovoljni smo presudom, ali to ne znači da je vrijeme za bilo kakvo slavlje. Nema trijumfa – kazao je Meredithin brat Lyle Kercher. Sud je dosudio da Amanda Knox i njen partner moraju isplatiti ukupno 4,4 milijuna eura odštete za pretrpljene boli Meredithinoj obitelji.
– To je samo simbolično – kaže Lyle Kercher i ne može im nadoknaditi gubitak. Obitelj je zahvalila talijanskoj policiji, sudstvu i javnosti koja im je izrazila podršku. Presuda je, naime, u sudnici i ispred nje dočekana uz pljesak.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:53 05.12.2009.

http://ddparovi.mojblog.hr/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije