Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci Istrameta

Obilna kiša u dijelovima Istre: Razvio se 'efekt vlaka', na nekim područjima palo 125 mm

Foto: DHMZ
1/36
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.08.2023.
u 14:13

Za područje riječke i gospićke regije Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) ističe kako se očekuje mjestimice obilna kiša te da su moguće bujične i urbane poplave

Crveno upozorenje na obilne količine oborine izdano je za područje riječke i gospićke regije, a Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) ističe kako ono vrijedi osobito za šire riječko područje i Gorski kotar. Na istoku Istre, kako piše Istramet, razvio se sredinom dana tzv. efekt vlaka, odnosno konvektivna oborina koja se stalno obnavlja na istom području.

Sustavi, navodi Istramet, kulminiraju oko Učke gdje pada ekstremna kiša. Do 12.30 sati sati najviše kiše palo je u Falalelićima iznad Ičića, čak 125 mm. U Matuljima je palo 117 mm, a i okolne postaje pokazuju da se približava visina od 100 mm. "U idućim satima očekuju se nove oborine, stoga valja pratiti kretanje oblaka na radarskim snimkama i biti spreman na ekstremne meteorološke pojave", naglašava se. 

VEZANI ČLANCI:

Za područje riječke i gospićke regije DHMZ ističe kako se očekuje mjestimice obilna kiša te kako su moguće bujične i urbane poplave.

"Poduzmite mjere kako biste se zaštitili. Djelujte prema savjetima nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", stoji u upozorenju.

VIDEO Helikopteri evakuiraju ljude iz Slovenije koji su zapeli u poplavama

Od 12.30 sati pada obilna kiša i u Karlovcu, ali u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda kažu da prema njihovim prognostičkim modelima ni Kupa ni Korana neće prijeći razine najnižeg pripremnog stanja obrane od poplava, tako da se u Karlovcu ne očekuje izlijevanje rijeka već opasnost od bujica, oluje i tuče.

Prema predviđanjima Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, u sljedećih pet dana na karlovačkim rijekama ne bi trebalo biti proglašavanja ni redovitih mjera obrane od poplava.

GALERIJA Dramatične fotografije iz Slovenije: Srušeni mostovi, poplavljene ceste, nema pitke vode ni signala za mobitel

1/35

Zbog najave obilnih oborina u dijelovima Hrvatske i bujičnih poplava u Sloveniji i Austriji, sve službe u Međimurju u punoj pripravnosti očekuju vodeni val i poduzimaju sve za sprečavanje potencijalnih šteta od eventualnih poplava, poručeno je u petak iz Međimurske županije.

Tijekom subote na Muri se očekuje protok vode od 1400 kubika u sekundi, a na Dravi i 2000 kubika u sekundi vode iz Austrije i Slovenije. Zato hidrocentrale na području Međimurja kroz pojačana dežurstva prate situaciju, rasterećuju retencije i pojačano kontroliraju nasipe.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mustafa1
mustafa1
14:33 04.08.2023.

poznata stvar da su oluje koje pocinju 04.08. zastrasujuce i da odnose govna i prljavstinu a nakon oluje se nebo opet razverdri i grane sunce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije