Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLAGANJE VIJENACA

Obilježena obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje: 'Naš je prioritet pronaći sve nestale osobe'

Borovo naselje
Foto: Branimir Bradarić
1/13
19.11.2022.
u 11:24

- Srbija ne pokazuje nikakvu spremnost da se suoči s prošlosti i režimom Slobodana Miloševića. U Srbiji se ne priznaje postojanje logora, počinjen zločini, a u isto vrijeme se osuđenim ratnim zločincima, poput Vojislava Šljivančanina, organiziraju književne turneje i slično – rekla je predsjednica Udruge Žene u crnom Staša Zajović.

Polaganjem vijenaca podno ostataka nekadašnje zgrade Borovo commerca, gdje se tijekom 1991. godine nalazila rezervna bolnica i sklonište za civile, danas je u Vukovaru obilježena obljetnica stradanja vukovarske četvrti Borovo naselje. U studenome 1991. godine u podrumima Borovo commerca nalazilo se oko 800 osoba, među kojima je bilo 200-ak teških ranjenika, a koje su tu potražile spas. Toga 19. studenoga 1991. godine iz Borova naselja nestalo je 115 branitelja i civila dok je ubijena 51 osoba. U tri mjeseca borbi ubijeno je 167 mještana Borovo naselja. Preživjeli branitelji i danas se prisjećaju kako su pojedine osobe iz kolone odvođene u nepoznato od kada im se gubi svaki trag.

Među onima koji su danas položili vijenac kod ostataka Borovo commerca bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je rekao kako Hrvatska neće odustati u potrazi za nestalim osobama.

-Naš je prioritet pronaći sve nestale osobe, na tome radimo svakodnevno i od toga nećemo odustati. U tome imamo suradnju sa svim tijelima, a posebno zahvaljujem Savezu obitelji zatočenih i nestalih i Ljiljani Alvir – rekao je Medved.

I ove godine među onima koji su polagali vijenac u spomen na ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile bila je i srbijanska nevladina udruga Žene u crnom koje godinama unazad ukazuju na problem nestalih i traže odgovore od države Srbije. One su i ove godine u Beogradu obilježile obljetnicu stradanja Vukovara i to ispred Srpske akademije znanosti i umjetnosti čije pojedine akademike smatraju da su podržavale režim Slobodana Miloševića i sve što se događalo tijekom ratova na području bivše Jugoslavije.

Borovo naselje
1/13

- Srbija ne pokazuje nikakvu spremnost da se suoči s prošlosti i režimom Slobodana Miloševića. U Srbiji se ne priznaje postojanje logora, počinjen zločini, a u isto vrijeme se osuđenim ratnim zločincima, poput Vojislava Šljivančanina, organiziraju književne turneje i slično – rekla je predsjednica Udruge Žene u crnom Staša Zajović.

Kazala je i kako su pored obilježavanja obljetnice stradanja Vukovara, koju su organizirale 18. studenoga u Vukovaru, dan ranije na lokaciji nekadašnjeg logora Stajićevo postavile spomen ploču koja ukazuje da se tu 1991 godine nalazio logor za ljude. Prema riječima Zajović Žene u crnom traže od države Srbije da riješi pitanje nestalih koje smatraju humanitarnim pitanjem, a ne nekim dnevno političkim pitanjem. Smatraju kako su institucije Srbije dužne da utvrde odgovornost vrha bivše JNA za oružani napad na Hrvatsku i pokrenu sudske postupke za zločin urbicida u Vukovaru te utvrde punu istinu o nestalima otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji. Traže i pokretanje sudskih postupaka za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu. Jedan od njihovih zahtjeva je i da se pokrene zakonska zabrana glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

Komentara 1

DU
Deleted user
12:29 19.11.2022.

Nikad oprostit nikad zaboravit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije