Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obilježena godišnjica partizanske akcije: 'Naša se vlast klanja poraženima'

"Ima slojeva povijesti o kojima se u ovoj zemlji ne govori i nema muzejskih postava koji bi svjedočili o tim periodima, a ništa ne treba skrivati, ni tamne ni svijetle periode, ni slobodarske ni neslobodarske, ni kod Srba ni kod Hrvata“, rekao je Pupovac
12. svibnja 2019. u 18:24 123 komentara 7218 prikaza
Vojnić: Obilježena 76. obljetnica proboja na Biljegu 2018.
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sedamdeset i sedma obljetnica proboja ustaškog obruča na Biljegu, u kojemu su spašeni deseci tisuća Srba i partizana, obilježena je u nedjelju  kod spomenika Vojina Bakića, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA). Svečanost je počela na Petrovcu polaganjem vijenaca poginulim žrtvama podno Bakićeva  Spomenika ustanku naroda Banije i Korduna, devastiranog i neobnovljenog, a koji, kako je ironično rekao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac "pokazuje dosadašnji europski karakter Hrvatske, koja se u EU parlamentu bavi Nutelama, a ne europskim vrijednostima“.

 

Pupovac se zauzeo da se Bakićev spomenik pretvori u muzej, s konceptom prikazivanja svega značajnog u povijesti Korduna, neovisno o tome je riječ o povijesti hrvatskog, srpskog ili nekog drugog naroda.

"Ima slojeva povijesti o kojima se u ovoj zemlji ne govori i nema muzejskih postava koji bi svjedočili o tim periodima, a ništa ne treba skrivati, ni tamne ni svijetle periode, ni slobodarske ni neslobodarske, ni kod Srba ni kod Hrvata“, rekao je Pupovac pozdravivši okupljene antifašiste koji su stigli iz  istočne Slavonije, Istre,  Međimurja i Dalmacije, te goste iz Velike Kladuše u BiH.

Posebno je pozdravio još uvijek žive sudionike Narodnooslobodilačke borbe. Za njih je rekao da su u  herojsko vrijeme s herojskim djelima postali heroji.

 

"Vama, okupljenima oko ideje antifašizma, hvala što ste došli i pokazali da vam je stalo, da pokažemo da ćemo znati reći 'ne' i danas i sutra, svima koji budu htjeli poništavati ideju zbog koje se okupljamo", poručio je Pupovac. Zahvalio je i načelniku općine Vojnić Nebojši Andriću (HDZ) i ustvrdio da njegove riječi posebno cijeni.

Andrić, koji je i ranije na skup dolazio, ali je sada pri put održao govor, rekao je da današnje mlade generacije žive slobodu kao nešto što je došlo samo od sebe, no za nju je  kroz stoljeća proliveno puno krvi.

"Najveću je žrtvu Kordun i cijeli ovaj kraj dao za vrijeme Drugog svjetskog rata, o čemu svjedoče i brojni spomenici i trebamo im se pokloniti i odati priznanje“, rekao je Andrić. Najavio je i da će općine Vojnić i Gvozd  zajednički osmisliti projekt za financiranje uređenje ovog spomen-područja na Petrovoj gori. Okupljene je pozvao da pomognu na predstojećim euroizborima Milorad Pupovac uđe u Europski parlament, dodavši kako je uvjeren da je Pupovac čovjek koji će tamo lobirati za općine s kordunskog područja.

 

Jović: Bez antifašizma Europa ne vrijedi ništa

Dejan Jović, drugi na listi SDSS-a za Europski parlament, s govornice je poslao poruku da se treba sjećati žrtava, ali da se treba sjećati i pobjede nad ustaškim zlom, ostvarene 1945. godine, u Hrvatskoj, Jugoslaviji i cijeloj Europi.

"Naša je žrtva bila velika, ali je i naša pobjeda bila velika, te je na njoj stvorena ideja ujedinjene Europe: Ujedinjena Europa je stvorena zato da nikada više ni jedan narod ne ratuje protiv drugoga, da se ne tlače mali narodi, a posebno da ih se ne pokuša uništiti kroz genocidne i druge ideje i prakse“, rekao je Jović i naglasio da je Europa nastala kao antiratni projekt, te da bez antifašizma Europa ne vrijedi ništa.

"Europa bez antifašizma bio bi povratak u borbe oko teritorija, stalne ratove i užasne ideologije, nacizma, fašizma, staljinizma i imperijalizma, ta druga je Europa mraka koja je svijet dva puta zapalila, u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Takvu Europu nećemo, hoćemo samo Europu utemeljenu na antifašističkom konsenzusu“, rekao je Jović.

 

Fumić: Naša se vlast klanja poraženima 

U ime SABA RH Ivan Fumić je podsjetio da je zbog rasnih zakona ustaškog režima i ubojstava Srba, Židova i Roma narod ustao i započeo Narodnooslobodilačku borbu, te da je pobjeda uslijedila zbog bratstva i jedinstva, nakon čega se gradio socijalizam.

"Onda su nakon 45 godina došli karijeristi, sebičnjaci i kojekakvi idioti i upropastili su nam državu, došle su kojekakve ustaše i bitange izvana i ponovili 1941., zaredalo je rušenje spomenika, a jedan od primjera te apsolutne primitivnosti je i ovaj spomenik na Petrovcu. I što mi danas imamo? Predsjednica države se na Dan oslobođenja Zagreba ide pokloniti ustašama. Zamislite da se Merkelica ide pokloniti SS-ovcima, pa ne bi više ni pet minuta bila na vlasti u Njemačkoj. Naša vlast plače nad poraženima i klanja im se. Mi antifašisti zapravo branimo ugled Hrvatske, a ovi na vlasti je sustavno ruše", rekao je Fumić i pozdravio sa "Smrt fašizmu sloboda narodu" uz pljesak odobravanja okupljenih.

Sudionik proboja, tada maloljetni Mile Knežević ispričao je kako je nakon višemjesečnog proganjanja, ubijanja i odvođenja u logore smrti žena, djece i starijeg stanovništva kordunaškog kraja, 700 partizanskih boraca u noći s 13. na 14. svibnja 1942. krenulo u akciju proboja obruča nekoliko tisuća pripadnika ustaško-domobranskih snaga. Ustaška se vojska povukla i više se nikada nije usudila obračunati s partizanima na Petrovoj gori, koja je za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata bila uporište kordunaških partizana i na čijem se području nalazila partizanska bolnica. Knežević je ustvrdio da je na Kordunu tijekom Drugog svjetskog rata bilo preko 30.000 žrtava, od čega 6608 djece.

 

Pupovac i Jović pozvali birače da izađu na izbore i odaberu listu Samostalne demokratske srpske stranke te pokažu da su odani Europi kao prostoru mira i ravnopravnih zemalja, sigurnih od ekstremističkih politika.  Jović je poručio da će se u Europskom parlamentu, bude li izabran, boriti za brzo proširenje Europske unije na zapadni Balkan, "odmah sada, i to na način da sve te zemlje zajedno uđu u EU".

"Ako te zemlje ne uđu što prije u Europsku uniju, involvirat će se tu drugi akteri i stanje će biti sve gore. Takvo brzo proširenje ne zagovara sada ni jedna druga politička opcija, govori se o ispunjenju raznih uvjeta, a činjenica je da su te zemlje sve gore što dulje čekaju.  Iz realističke perspektive važno je da uđu u EU što je moguće prije“, rekao je Jović koji je kao nestranački kandidat drugi na SDSS-ovoj kandidacijskoj listi.

Nositelj liste Milorad Pupovac naglasio je da se na ovim izborima bira između "Europe mira i Europe potresa i sukoba", da se odlučuje o stabilnosti na cijelom EU prostoru, koji je sada iznutra izložen različitim nacionalističkim programima i ekstremnim politikama, a izvana različitim napadima.

 

"Mi kao kandidati pojedinačno i kao stranka znamo to, osjećamo, te pozivamo građane, bez obzira na nacionalnosti, da sačuvamo mir u Europi, političku demokraciju, te da Europu sačuvamo od onih koji nude rješenja koja su riskantna i idu na ruku onima koji Europu žele destabilizirati“, rekao je Pupovac.

Zalažući se za Europu kao prostor mira, ravnopravnih zemalja i kao prostor unutar kojega će svi građani i svi pripadnici manjina biti sigurni od politika ekstremizma, isključivosti, nacionalizama i svih projekata koji bi mogli obnoviti sukobe, Pupovac je podsjetio i na Domovinski rad.

"Mi kandidati iz Hrvatske, uključujući kandidate s liste SDSS-a, znamo što je rat, ratni raspad zajedničkog političkog prostora i trebali bismo, na temelju vlastitog iskustva, poručiti Europi: nemojte dopustiti da politički avanturisti na sličan način dođu glave projektu Europske unije,  jer tada nitko neće proći dobro", poručio je Pupovac i pozvao birače da podrže  kandidate s liste SDSS-a.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • Avatar Graničari Stari
  Graničari Stari:

  Pripadnici bivše jugo komunističke elite slave svoje đedove ubojice. Dosta više s tim. Mi smo u 2019. u Europi, a ne u Sjevernoj Koreji.

 • Marko_Maras:

  Proslava puna mržnje. Takve su proslave i dovele do ustanka u Krajini.

 • Avatar Uskok
  Uskok:

  Slave ubojice i krvoloke. I fašisti i komunisti su zločinci. Kod nas su se komunisti prozvali "antifašistima" pa slave pobjedu nad fašizmom. Normalni ljudi slave pobjedu nad fašizmom i komunizmom. Oba su totalitarno zlo.