Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
austrija

Obilježena 341. obljetnica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

zrinski frankopan
27.04.2012.
u 21:04

Obilježavanje ovog spomendana posebice je važno za mlade generacije, da ne zaborave zašto su i kako pali ovi hrvatski velikani u borbi za slobodu i pravdu hrvatskog naroda – istakao je Bakota.

BEČKO NOVO MJESTO – Predstavnici hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, hrvatskih udruga iz Beča i drugih austrijskih i hrvatskih gradova, Družbe „Braća Hrvatskog zmaja“, Skupštine Međimurske županije, povijesne postrojbe Zrinske garde iz Čakovca i članovi zbora Crkve sv. Jakoba iz Preloga, obilježili su u petak 341. godišnjicu pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu u Austriji.

Zrinski i Frankopan su u tom gradiću, 60-tak kilometara južno od Beča pogubljeni 30. travnja 1671. godine. Komemoraciji je bio nazočan i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota.

– Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja – rekao je veliki meštar Braće Hrvatskog zmaja Nevio Šetić, istaknuvši kako je pokrenuta Inicijativa za revizijom presude pogubljenim hrvatskim velikanima.

Veleposlanik Bakota je rekao kako su žrtve Zrinskog i Frankopana, utkane u slobodu i samostalnost Hrvatske koja se nalazi pred ulaskom u Europsku uniju te u jačanje njene nacionalne svijesti.

– Obilježavanje ovog spomendana posebice je važno za mlade generacije, da ne zaborave zašto su i kako pali ovi hrvatski velikani u borbi za slobodu i pravdu hrvatskog naroda – istakao je Bakota.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački je podsjetio na povijesno-političke prilike vremena u kojem su živjeli Zrinski i Frankopan, istaknuvši kako je današnja samostalna Hrvatska potvrda da njihova žrtva „nije bila uzaludna“ .

Predsjednik povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec Alojzije Sobočanec je rekao da su se predbacivanja nekih Zrinskom i Frankopanu kako je „slijepac vodio slijepca“ pokazala netočnima i da je samostalna Hrvatska potvrda da su znali šta rade i kuda idu, ponosni što su Hrvati. Na mjesto smaknuća, grob i spomen ploču položeni su vijenci. Misu zadušnicu predvodio je u mjesnoj crkvi sv. Leopolda župnik župe Prelog preč. Antun Hoblaj. Proslava obljetnice u Bečkom Novom Mjestu obilježena je i svečanim mimohodom gradskim ulicama postrojbi Zrinske garde iz Čakovca u povijesnim odorama i članova zbora crkve sv. Jakoba iz Preloga odjevenih u hrvatske narodne nošnje.

Ključne riječi

Komentara 58

A9
AAA-999
21:29 27.04.2012.

Vječna slava i hvala svim Hrvatima koji su pali za Domovinu!

OB
-obrisani-
21:49 27.04.2012.

Petra Zrinskog i Franu Krstu Frankopana pogubila je Askenazi -kazarska dinastija Habzburga.

OB
-obrisani-
20:33 30.04.2012.

30.04.2012. u 17:36h Metalno Retardiran je napisao/la: Nije mi jasno,Hrvati kazu da su Turci bili njihovi najveci neprijatelji a Zrinjskog i Frankopana su ubili Austrijanci a Matiju Gubeca Madjari,Uostalom Turci nikad nisu vladali Hrvatskom a mogli su ali ih nisu smatrali neprijateljima. .... Kako se može vladati nečemu ako to ne postoji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije