Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI KOMBINIRANI NAPAD JNA

Obilježen Dan Vukovarskih branitelja: Od toga dana u Vukovaru više ništa nije bilo isto

Branimir Bradarić
24.08.2023.
u 15:03

Predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Dragutin Guzovski rekao je kako je 24. kolovoz bio datum prvog velikog napada na Vukovar ali i da je isto tako toga dana zabilježena i prva pobjeda branitelja i prvi teški poraz JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru danas je obilježen Dan vukovarskih branitelja. 24. kolovoz odabran je kao dan kada je započeo prvi kombinirani napad od strane JNA i srpskih paravojnih formacija s kopna, iz zraka i s Dunava na Vukovar.

- Od toga dana JNA je se otvoreno svrstala na srpsku stranu i krenula s agresijom na Vukovar i Hrvatsku. To je bio prvi veliki napad neprijateljskih postrojbi. Toga smo dana stali u obranu Vukovara. Ukupno 86 dana smo odolijevali napadima i davali vrijeme hrvatskoj državi da se naoruža i da se pripremi za krvavi rat i za oslobađanje teritorija – rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata 2003. Zdravko Komšić

Predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Dragutin Guzovski rekao je kako je 24. kolovoz bio datum prvog velikog napada na Vukovar ali i da je isto tako toga dana zabilježena i prva pobjeda branitelja i prvi teški poraz JNA i srpskih paravojnih postrojbi.  

- Toga dana vukovarska mladost, branitelji i civili pokazali svu svoju ljubav prema domovini i želju da se agresor pobijedi – istakao je Guzovski.

Novinarima se obratio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske Nikola Mažar koji je rekao kako je toga 24. kolovoza 1991. godine Luka Andrijanić oborio prva dva aviona JNA.

- Na neki je način to bio početak otvorenog, neprikrivenog rata od strane JNA koja se od današnjega dana otvoreno i jasno stavila na stranu agresora, na stranu svih onih koji su krenuli na veliki krvavi pir. Poslije današnjega dana ništa više nije bilo isto, sve je bilo jasno, karte su bile na stolu. Krenulo se u krvavu bitku za obranu Vukovara i u krvavu bitku za obranu i stvaranje Republike Hrvatske – rekao je Mažar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije