Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obilje vode na Mjesecu pokrenut će utrku sličnu zlatnoj groznici

Mjesec
NASA
14.11.2009.
u 17:40

– Otkriće tolike količine vodenoga leda na dnu Mjesečeva kratera epohalno je. Ono će potpuno promijeniti sve planove ljudskoga istraživanja svemira.

Udarom rakete u Mjesečev krater Cabeus otkrili smo u njemu značajne količine vode, sinoć je u obraćanju novinarima izjavio u NASA-inu centru Ames na Moffet Fieldu glavni istraživač projekta LCROSS Anthony Colaprete.

Ekstatično otkriće

Otkako je u projektu LCROSS gornji dio rakete Centaur ispaljen 9. listopada u krater Cabeus blizu Mjesečeva južnog pola, u NASA-i su šutjeli. Nije se ispunilo njihovo predviđanje da će se od udara 2305 kg teške rakete i sa Zemlje teleskopom vidjeti oblak krhotina, pa su se zaredale sumnje da je ekspedicija “raketiranja Mjeseca” tiho priznala svoj potpuni promašaj.

– Priznajemo, rezultati su nas doveli u ekstazu – rekao je Colaprete. – Važno je da smo sada posve pouzdano ustanovili da je vodik, detektiran u drugim misijama, sada dokazano sastojak vodenoga leda. Iznimno velikih količina vodenoga leda – komentirao je Colaprete.

– Otkriće tolike količine vodenoga leda na dnu Mjesečeva kratera epohalno je. Ono će potpuno promijeniti sve planove ljudskoga istraživanja svemira.

Danas se kilogram tereta samo u nisku Zemljinu orbitu šalje za 40 tisuća dolara, a isto toliko na površinu Mjeseca procjenjuje se da stoji 800 tisuća dolara – procijenio je Peter Diamandis, predsjednik zaklade X PRIZE, koji drži Googleovih 30 milijuna dolara da ih uruči prvoj privatnoj tvrtki koja na Mjesec spusti robota.

Voda vrednija od zlata

– A otkriće vode na Mjesecu pobudit će natjecanje slično jurišu u kalifornijska brda kad je ondje otkriveno zlato – tvrdi Diamandis u najbržoj reakciji na objavu NASA-ina otkrića.

Voda koja se ne mora nositi sa sobom omogućuje ljudima održiv boravak na površini Mjeseca, a umjesto nje može se ponijeti više istraživačke opreme za iskorištavanje tamošnjih prirodnih bogatstava. Mjesec je odjednom postao manje negostoljubiv.

– Krater Cabeus postao je najskuplja nekretnina u Sunčevu sustavu – rekao je Peter Diamandis.

Ključne riječi

Komentara 23

OB
-obrisani-
18:13 14.11.2009.

Epohalan uspjeh americkih znastvenika! Nepopravljivi komunisti, poput shq, koji su prije godinu, dvije, tvrdili, da su Ameri \"prizemljeni\", da su jih svi presli, da je NASA propala, sad se ne javljaju. Ameri su izveli odlican test i za destljece suu ispred svih ostalih ... Nacisticni primitivci, poput donjeg imbecila krilnika, ne mogu a da i tu ne uplicu Zidova ...

OB
-obrisani-
18:14 14.11.2009.

HRVATSKA only, da da, nemoj jima vjerovati. I zemlja je ploscata ... Boze moj odakle svi ti kreteni?

OB
-obrisani-
18:04 14.11.2009.

Pronasli su vodu, a ima li - nafte? Izvrsno, Ameri su pronasli novi habitat za sebe;!Nadati se da ce sobom povesti i Izraelce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije