Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan europske baštine

Obilje kulturnih događanja u selu graditeljska baštine

Dan EU baštine (1)
Foto: Željko Gašparović/Pixsell
1/7
21.09.2013.
u 23:13

Dvodnevno obilježavanje Dana europske baštine u Krapju, obiluje kulturnim, folklornim i sportskim sadržajima.

Dvodnevno obilježavanje Dana europske baštine u Krapju, obiluje kulturnim, folklornim i sportskim sadržajima. Od kada je to malo selo bogate drvene arhitekture u jasenovačkoj Posavini, 1995. godine proglašeno selom graditeljske baštine, u rujnu svake godine, u njemu se održavaju zanimljivi programi. Krapje je jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se ta manifestacija održava po 19. put bez prekida, a ove godine i prvi put od kada je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije.

- A zašto istu obilježavamo bez prekida? Zbog toga što su Dani europske baštine, potaknuli afirmaciju tradicijskih vrijednosti Hrvatske Posavine za koju nije nitko pitao godinama i što je pokrenula obnovu starih krapjanskih drvenih kuća, naglasila je Marija Mačković, načelnica općine Jasenovac, prigodom otvorenja svečanosti.

Selo Krapje se nalazi u Parku prirode Lonjsko polje i zbog očuvanosti krajolika je europski spomenik kulturne baštine, a zadnjih godina uloženo je puno u obnovu i zaštitu starih drvenjara, državnih i sredstava raznih europskih fondova. Od 88 stogodišnjih drvenjara izgrađenih od debelih tesanih i piljenih hrastovih greda, do sada je obnovljeno, a novim sadržajima u funkciji su 24 kuće. Dvije će uskoro imati korisnike, Udrugu mladih sela Krapje i folklornu grupu „Kraplani“, koji su potpisale ugovor s načelnicom o korištenju i održavanju kuća u vlasništvu općine.

Uređuje se još jedan objekt, kuća broj 18, građena prije 130 godina i biti će na raspolaganju za potrebe Parka prirode Lonjsko polje. Kako kaže Goran Gugić, ravnatelj ustanove, kad se do kraja godine završi biti će dio turističke ponude.

- Uz veliko dvorište, s još jednim drvenim objektom dobivamo suvenirnicu, otvorenu učionicu, kafić i parking, rekao je ravnatelj. U folklornom programu nastupilo je više folklornih društava, a prvi dan bio je prepun prikaza tradicijskih vještina i zanata, priređeno je nekoliko izložbi, sve je pratila domaća gastronomska ponuda, a mnogi koji su došli teško su se probijali kroz štandove izlagača i parkirane automobile iz svih krajeva Hrvatske. Organizatori manifestacije su Javna ustanova Parka prirode Lonjsko polje, Općina Jasenovac i TZ Jasenovac. Dani baštine nastavljaju se u nedjelju, fto i likovnom radionicom, sportskim programima i vožnjom brodom i čamcima rijekom Savom.

>>U Međimurju će se obilježavati Dan europske kulturne baštine

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije