Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
folklorna priredba

Običaji uz vašar povodom blagdana Sv. Ane

grabarje,folklor,portal (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/6
29.07.2013.
u 13:30

Nastupilo osam folklornih društava iz Hrvatske, te Bosne i Hercegovine

Pod nazivom „Vašar u Grabarju“ KUD Poljadija iz tog sela kutjevačkog kraja organiziralo je svoju tradicionalnu 12. Folklornu manifestaciju „Poljadija u srcu“. Nakon pozdravne riječi požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića priredbu je u ime pokrovitelja Grada Kutjeva otvorio gradonačelnik Ivica Nikolić.

- Tradicija je da se u Grabarju uz Sv. Anu organizirao vašar na kojemu se prodavala stoka, rukotvorine, poljoprivredni proizvodi i slično pa smo upriličili prikaz tih običaja – kazala je Branka Potnar, umjetnička voditeljica KUD Poljadija.

Na otvorenom prostoru u središtu sela postavili su torove za stoku pa su se mogli „kupiti“ prasići, janjići, junad i ostalo, a na posebno uređenim prostorima domaćice u nudile svoje ručne radove, voće, plodove vrtova i drugo.

Tu su bili konjanici i zaprege koji su dovozili seljane na vašar, a u sadržajnom folklornom programu uz domaće KUD Poljadija još su nastupili Brodski biseri iz Bosanskog Broda, Sesvećice iz Podravskih Sesveta, KUD Šartovac, Tamburica iz Velimirovca, KUD Sveti Antun iz Pokupske doline, Moslavina iz Gornje Gračenice i Mladost iz Tompojevaca.

Priredba je završena cjelovečernjim koncertom požeškog tamburaškog sastava Bisernica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije