Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Obavještajno podzemlje pokušalo utjecati na predsjedničke izbore"

Nije bilo nezakonitog rada pripadnika SOA-e, VSOA-e i OTC-a u izradi kompromitirajućih materijala u predsjedničkim izborima, ali moguće je da je riječ o djelovanju pripadnika tzv."paraobavještajnog podzemlja" - izjavio je Ranko Ostojić.
18. ožujka 2010. u 13:29 34 komentara 6 prikaza
josipović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jednoglasno je utvrdio da nije bilo nezakonitog rada pripadnika SOA-e, VSOA-e i OTC-a u izradi kompromitirajućih materijala za vrijeme predsjedničkih izbora, ali moguće je da je riječ o djelovanju pripadnika tzv. "paraobavještajnog podzemlja", izjavio je predsjednik Odbora Ranko Ostojić.

Utvrđeno je da postoji obavještajno podzemlje i da su imali za cilj utjecati na rezultate predsjedničkih izbora i svatko je imao pravo od nadležnih institucija zatražiti da ga se zaštiti od takvog djelovanja.

- Na pokušaj manipulacije i izradu kompromitirajućih materijala sigurnosno-obavještajni sektor reagirao je zakonito i pravodobno - stav je Odbora.

Cilj kompromitacije pojedinih predsjedničkih kandidata utvrđen je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VONS) 30. studenog 2009., a i SOA je izvijestila o poduzetim radnjama, ali i o tome da nisu utvrdili autore i kreatore navedenih manipulacija.

U suradnji s DORH-om traga se za osobama koje su proizvele taj materijal - kaže Ostojić.

Po načinu kako su materijali napravljeni, vjerojatno se radi o bivšim pripadnicima sigurnosno-obavještajnog sustava - nastavio je Ostojić.

- Zatražili smo da se istraži djelovanje, koje je konstatirano 30. studenog 2009., onih koji žele utjecati kompromitirajućim materijalima na važne događaje u RH. Materijali su uglavnom izrađeni od javnih i otvorenih podataka o pojedinim kandidatima objavljenih u proteklim godinama.

Ostojić je odbacio mogućnost da bi Odbor mogao istraživati ako netko nešto kritički napiše o predsjedniku Josipoviću oslanjajući se na već objavljene podatke. Na upit je li Odbor raspravljao o curenju podataka vezanih za sigurnost predsjednika države i predsjednice Vlade, Ostojić je kazao kako to nije bilo na dnevnom redu, ali predsjednikov je zahtjev legitiman ako smatra da podaci cure. Odjel za unutarnju kontrolu MUP-a dužan je to provjeriti i u roku od 30 dana postupiti. Odbor je zaprimio MUP-ov izvještaj, koji će uskoro na raspravu, a kojeg nije bilo cijelu prošlu godinu, iako očito postoji način da se dobije izvještaj o obavljanju policijskih poslova - kaže Ostojić.

Najavio je i posjet članova Odbora za unutarnju politiku MUP-u 24.ožujka. Odbor je također ocijenio kao neprimjereno i nezakonito istupanje članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Sanje Sarnavke i Tina Gazivode jer su iznosili netočne podatke.

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
  • -obrisani-:

    Cekaj malo, spomenuh da mozda Bozanic zna nesto o svemu tome i da ga netko pita... a kad ono odmah nestalo. Obavijestajno podzemlje u hrvata je Crkva, ali nitko ne slusa ....

  • -obrisani-:

    18.03.2010. u 13:52h drugtito4ever je napisao/la: Nitko nikom vise ne vjeruje, svi se boje za svoj prljavi ves. Tako je to kad mafija kolo vodi .... pljuc! ****************************************** Mafija ? Da u pravu si, jer kolo vode ljevičarska gamad podržana ... prikaži još!žana od većine medija, bez kojih ti odvratni smradovi ne bi ni postojali.

  • tamo-neka:

    ...ma šta su si umislili svašta ovi naši kvazipolitičari.... ...valjda su se nagledali previše američkih filmova pa nam serviraju ofucanu verziju watergate...na ofucanom nivou isto nam takve države... ...fućka mi se i za \"para\",\" kontra\" i zvanično-obavještajnu agenciju i kao ... prikaži još! (ne)važne političare...