Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVIĐENO

Obavještajni skandal trese EU. Danski agenti za SAD špijunirali Merkel: 'To je monstruozno'

Foto: Maurizio Gambarini/DPA/Pixsell
1/3
01.06.2021.
u 19:49

Prisluškivanje vlastite vlade monstruozan je čin protivan zakonu, pišu danski mediji

Podatak da su američke tajne službe prisluškivale njemačku kancelarku Angelu Merkel javno je poznat već par godina, otkako je Edward Snowden počeo objavljivati svoja otkrića o alatima i praksi ustaljenoj u Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA), ali to da su Amerikancima u tome pomagali Danci i da je popis ciljanih lidera u Njemačkoj osim Merkel uključivao i tadašnjeg šefa diplomacije Frank-Waltera Steinmeiera i lidera oporbenog SPD-a Peera Steinbrücka, to se tek sada počinje javno otkrivati u detaljima koje je preksinoć objavila danska javna radiotelevizija DR.

Najviši europski lideri nisu bili “slučajno” prisluškivani kao kolateralne žrtve koje su upale u mjere pokrenute prema nekim drugim osobama – sve je bilo vrlo svjesno i ciljano – a osim Nijemaca u američko-danskoj operaciji prisluškivani su i neimenovani visoki dužnosnici Francuske, Švedske i Norveške.

Otkriće DR-a temelji se na uvidu u tajne dokumente s rezultatima istrage koja je unutar danske vojne obavještajne službe Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) pokrenuta u velikoj tajnosti nakon prvotnih medijskih, tj. Snowdenovih otkrića da Amerikanci koriste dansko gostoprimstvo za, blago rečeno, neobične aktivnosti špijuniranja europskih saveznika.

Neugodna pitanja za Bidena

Ta je istraga pokrenuta 2014., Danci navodno nisu željeli da za nju znaju ni Amerikanci, a analizirane su samo mete američkog prisluškivanja od 2012. do 2014. godine, ne i izvan tog razdoblja. Dansko-američka obavještajna suradnja omogućila je Amerikancima da koriste bazu Sandagergård, nadomak Kopenhagena, za masovno praćenje komunikacije.

Osim neugodnog otkrića da su na meti Amerikanaca bili Merkel, Steinmeier (tadašnji ministar vanjskih poslova, sada njemački predsjednik) i šef oporbe Steinbrück, otkrivena je još jedna “bomba”: Amerikanci su koristili gostoprimstvo i resurse danske službe FE kako bi prisluškivali mete u danskom ministarstvu financija, ministarstvu vanjskih poslova i državnom poduzeću koje se bavi trgovinom oružjem.

Danska tajna služba pomagala je u špijuniranju vlastite vlade:monstruoznost, koja je usput i zabranjena danskim zakonima, pišu mediji. Osim DR-a, u medijskom istraživanju ove teme sudjelovalo je još nekoliko uglednih europskih medija, od Le Mondea do Süddeutsche Zeitunga. Prvi medijski izvještaji o svemu tome pojavili su se jučer, samo dva tjedna uoči prvog inozemnog putovanja američkog predsjednika Joea Bidena, koji dolazi u Europu, najprije na sastanak lidera zemalja G7 u Walesu 11.-13. lipnja, a potom u Bruxellesu na summit lidera NATO-a 14. lipnja i još jedan summit na razini SADEU.

Biden je bio potpredsjednik u vrijeme kad se to prisluškivanje europskih saveznika odvijalo tako da bi ga na prvom putovanju u Europu u svojstvu predsjednika mogla čekati neka neugodna pitanja o toj praksi.

Obama nije htio razgovarati

Süddeutsche Zeitung u jučerašnjem izdanju citira Peera Steinbrücka, koji je, u lipnju 2013., kao SPD-ov kandidat za kancelara, imao 40-minutni sastanak s američkim predsjednikom Barackom Obamom i iskoristio tu priliku da ga pita o aferi s prisluškivanjem u režiji NSA, koje je tada ekstenzivno otkrivao zviždač Edward Snowden (bivši suradnik NSA, danas ruski državljanin, nakon bijega i azila). Steinbrück kaže da je bio istodobno i iritiran tim otkrićima i radoznao: zanimalo ga je što američki predsjednik koji je iznimno popularan u Njemačkoj ima reći na tu temu i zašto bi SAD poljuljao povjerenje prijatelja i saveznika takvom obavještajnom praksom.

– Obama nije htio o tome razgovarati – kaže Steinbrück dodajući kako su odgovori američkog predsjednika bili poput sapuna koji se toliko kliže da ga je teško držati u rukama.

Sada se, iz jučerašnjih izvještaja medija, ispostavlja da je i Steinbrück bio meta američkog prisluškivanja, što je Obama u trenutku njihova razgovora, odnosno ne razgovora nego (Obamina) eskiviranja teme, vjerojatno morao znati.

Komentara 13

IV
IvanSplit
20:21 01.06.2021.

Ma judi moji di bi to Ameri,radili oni su casni pravi svetci. Pa dobro kad spijuniraju najblize saveznike kako sa drugim zemljama.. Pa mi smo pisali da su Ameri nasi najboli prijatelji i saveznici...E svaka cast Snovdenu jedina zemlja na svitu koja ga smilla primit. Sta kazu nasi proamerikanci tesko im..Mogu mislit kako su dosadili Njemcima .Nema tu prijateljstva puklo ko tikva.

BE
berija
23:23 01.06.2021.

Obama, nova nada. Biden, svjetlo na kraju tunela. Kad ono, obična laž.

DU
Deleted user
23:07 01.06.2021.

Ljubav cvate na sve strane, ne zna sko koe tga, gdje i kada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije