Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvarno stanje

Obaveze se ispunjavaju, posluje se pozitivno, ali dug je 40 mil. kuna

Bolnica
Matija Topolovec/PIXSELL
26.01.2012.
u 14:46

Nekim dobavljačima duguje se i duže od dvije godine, oni ne inzistiraju na blokadama računa bolnica, već strpljivo čekaju

Zabočka Opća bolnica posljednjih godina, prema izvješćima o financijskom poslovanju zagorskih zdravstvenih ustanova, gledajući razliku rashoda i prihoda posluje s dobitkom, međutim, ono što se nikako ne bi smjelo zaobilaziti pri konstataciji da li je poslovanje bolnice pozitivno ili ne, je njezin akumulirani dug. Naime, obveze bolnice mnogo su veće od potraživanja, što je zapravo dug prvenstveno prema dobavljačima lijekova i sanitetskog materijala.

 Dobavljači čekaju

 On je u 2009. godini iznosio 24,9 milijuna kuna, a godinu dana kasnije 25,7 milijuna kuna. Međutim, ni to nije konačna brojka, budući da na dospijeće dolazi još 15-ak milijuna kuna.  - Nije to ništa spektakularno, takve dugove imaju sve bolnice. 2009. godine, kada sam ja postao ravnatelj, dug je bio između 41 i 42 milijuna kuna, a otada do danas se kreće između 39 i 41 milijun kuna, kako koje godine - objašnjava ravnatelj zabočke bolnice Stanko Belina, dodajući da je bolnica likvidna i da uredno ispunjava sve svoje obaveze. Ipak, radi se o 40-ak milijuna kuna duga prema dobavljačima, a nekima se duguje i duže od dvije godine, ali budući da je to zapravo uobičajena situacija u hrvatskom zdravstvu, dobavljači strpljivo čekaju svoj novac i ne inzistiraju na blokadama računa bolnica, jer bi na taj način, za pretpostaviti je, sami sebi zatvorili izvor prihoda.

 Problem države

 -Mi jednostavno imamo premali limit da bismo mogli svojim prihodima otplaćivati i dio tog duga, koji se gomila od 2001. godine. Jako se borimo jer imamo mjesečni prihod od osam milijuna kuna, još dobijemo 1,3 milijuna kuna na račun dopunskog osiguranja, a morate uzeti u obzir da za plaće mjesečno dajemo 7,5 milijuna kuna i još 1,3 milijuna kuna za lijekove. Kad tu dodate mjesečne režije od 650 tisuća kuna, znači da bismo trebali biti mađioničari da s takvom računicom otplaćujemo i akumulirani dug. Mi, ali i druge bolnice, jednostavno nemamo dovoljno novca da to riješimo i to je problem države - objašnjava ravnatelj Belina, podsjećajući da je zabočka bolnica isključivo javna ustanova, te ne smije naplaćivati nikakve usluge.     

Ne može u mjesec dana, ali dug će se riješiti

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kaže da je izuzimanje zdravstva iz zakona o obaveznim rokovima plaćanja samo tranzicijsko rješenje. - Dug se gomilao godinama i ne može se riješiti u mjesec dana, ali rješavat ćemo ga sustavno - zaključio je ministar Rajko Ostojić.

Komentara 1

ZE
zeljkozeljko
15:38 27.01.2012.

Nemojte sebi dati 2-3 godine plaće, pa poslujte pozitivno. Nema pozitive dok postoji dug. Bando lopovska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije