Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD BIRA

Obamini demokrati gube!

glasovanje u LA
Reuters
02.11.2010.
u 16:04

Amerikanci biraju 112. saziv Zastupničkog doma i Senata, a očekuje se gubitak demokratske većine u Kongresu; hoće li izborni poraz biti takav da i u Senatu izgube većinu, zasad nije sigurno

Na izborima za Kongres pravo glasovanja ima 235 milijuna Amerikanaca, ali procjene su da će tu demokratsku dužnost izvršiti manje od sto milijuna glasača. Kad nemaju posla, Amerikanci ne misle o ratu u Iraku, zdravstvenoj reformi, pomoći za siromašne i gladne u svijetu ili o zaraženima HIV-om, nego ih isključivo zanimaju domaće gospodarske teme i brži oporavak zemlje i odabrat će one koji su ih u predizbornim kampanjama dovoljno motivirali obećanjima.

Demokrati će, potvrđuju ispitivanja javnosti i predizborne ankete instituta Gallup, izgubiti većinu u Kongresu, jer 60 posto Amerikanaca nije zadovoljno smjerom kojim ide zemlja i za takvo stanje prozivaju Obamu te žele republikancima pružiti političku priliku da ubrzaju oporavak i otvore nova radna mjesta. U pravu su oni koji tvrde da su kongresni izbori u polovici predsjedničkog mandata svojevrsni referendum podrške Obami jer očekivani poraz demokrata umanjuje njegove šanse za osvajanje drugog mandata 2012.

- Republikanci nisu ponudili ništa novoga osim najava o nižim porezima, ali birači žele za visoku nezaposlenost od 9,6 posto i spori izlazak iz recesije kazniti demokratsku većinu u Kongresu - poručuje politička analitičarka Hillary Rosen. Prognoze govore da bi republikanci trebali osvojiti 17, a demokrati 19 od 36 senatskih izbornih mjesta, da bi demokrati mogli zadržati većinu u Senatu. Demokrati u Zastupničkom domu imaju 256, a republikanci 178 mjesta. Republikancima za osvajanje većine treba 39 mjesta, a najavljuje se da je demokratima ugroženo do osamdeset mjesta od 256 koliko su ih imali u Zastupničkom domu do izbora. Amerikanci biraju svih 435 zastupnika u donjem domu Kongresa, 36 od stotinu senatora te 36 od pedeset guvernera saveznih država. Predsjednik Obama, koji je zadnjih dana neumorno lobirao za demokrate, pozvao je Amerikance da iziđu na kongresne izbore naglašavajući da bi njegova stranka sigurno pobijedila kad bi se na glasačkim mjestima pojavili svi oni koji su glasovali za njega 2008. godine.

Predsjednik s toliko obećanja i nade u dvije godine nije napravio ništa, tvrde republikanci, a njihove poruke očito padaju na plodno tlo kod onih koji su odlučili glasovati „protiv Obame“. Izbori će pokazati što glasači zapravo misle o konzervativnom pokretu Tea Party koji se protivi Obaminim socijalnim i liberalnim programima, a imaju uporište među tradicionalnim republikancima željnih povratka politike temeljne na američkim vrijednostima. Ankete najavljuju da bi Tea Party mogao imati više od trideset članova u Senatu i Zastupničkom domu. Obama je iz kampanje u Chicagu upozorio Amerikance da republikanci računaju na amneziju birača.

"Chicago, do tebe je da pokažemo da nismo zaboravili. Neka svi znaju da je ovo izbor između politike koja nas je dovela u ovaj nered i politike koja nas počinje izvlačiti iz tog nereda“.

U kampanji je potrošeno oko četiri milijarde dolara i to je najskuplja kampanja u povijesti na polovici predsjedničkog mandata za Kongres. Izdašnim stranačkim budžetima pogodovala je odluka Vrhovnog suda kojom su ukinuta ograničenja za donacije privatnih tvrtki i zaklada u kampanju.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
18:07 02.11.2010.

kauboji če opet popušiti još jednu prijevaru ala košer nostra

OB
-obrisani-
19:15 02.11.2010.

To je i očekivano, čudo bi bilo da ne izgube Kongres tj većinu u Kongresu (za one koji sve bukovalno shvačaju).

OB
-obrisani-
20:44 02.11.2010.

Nadam se .... da ce demokrati (iz)gubiti.... ako ne iz drugog razloga, onda samo da se pokaze Obami... da njegova politika, od vanjske... pa do zdravstvene zastite ... smrdi. Biraci u 37 saveznih drzava biraju guvernere... jedan od najjozbiljnih je u Ohio izmedju democrate Teda Stricklanda i Republikanca Johna Kasicha...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije