Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI ŽELE BITI TAMO

Obamina inauguracija – događaj godine

09.01.2009.
u 13:03

Možda je prerano "događajem godine" proglašavati nešto što će se dogoditi već početkom druge polovice siječnja, ali strka oko trenutka kad će 20. siječnja prvi Afroamerikanac službeno stati na čelo SAD-a tolika je da će taj događaj bilo što drugo u 2009. teško nadmašiti. Stvari će početi već 18. siječnja, kad će "Lincoln memorial" ugostiti brojne zvijezde u ceremoniji otvaranja predsjedničke inauguracije. Nijedna zemaljska TV-mreža nema izravan prijenos pa će se da dotična priredba stigne do svih američkih gledatelja pobrinuti HBO.

Popularna kablovska mreža najavila je da će, ne samo za svoje pretplatnike nego za svakoga s kablovskom ili satelitskom vezom, besplatno prenositi dotični događaj, uz "live streaming" na svojoj internetskoj stranici.
- Takav HBO-ov tretman tog događaja odražava odlučnost izabranog predsjednika Obame da održi inauguracijsku svečanost koja će biti otvorena, svima dostupna i odražavati američki duh jedinstva - izjavio je izvršni direktor inauguracijskog odbora Emmett S. Beliveau.

Hollywoodske i ine zvijezde i zvjezdice više se ne pripremaju za dodjelu Zlatnih globusa i Oscara – to je izblijedilo pred svečanošću inauguracije, trenutku povijesne prekretnice. Za dodjele prestižnih nagrada grabi se bilo kakva haljina u trgovini, prva koja dođe pod ruku, a za inauguraciju se pažljivo planira. Vera Wang je javno izjavila da sigurno neće odjenuti Michelle Obamu, ali je u konkurenciji za kreiranje haljine za inauguraciju nekome drugom (Hillary Clinton?). Otvorena je čak i internetska stranica Dressregistry.com na kojoj se najavljuju toalete jer "nitko ne želi na ovoj inauguraciji biti Laura Bush" (to se odnosi na poznati incident iz 2006., kad je na dodjeli nagrada Kennedyjeva centra dosadašnja prva dama SAD-a na svoj užas uvidjela da je jedna od četiri žene u potpuno istoj haljini Oscara de la Rente.)

U pripremi su za taj veliki dan i neki glazbeni kurioziteti. Naime, tijekom kampanje jedna od najuspjelih glazbenih parodija u poznatoj satiričnoj emisiji Saturday Night Live bila je "Solid as Barack" koju su izvodili Maya Rudolph i Fred Arnisen. Za tu pjesmu njihov je tekstopisac Seth Myers iskoristio stari hit iz 1984. "Solid (As a Rock)", a originalnim izvođačima tog hita, duetu Ashford & Simpson, nova verzija se toliko svidjela da su odlučili svoj hit i sami ponovno snimiti, ali ovaj put s Mayerovim riječima, i na dan inaguracije će se mp3 te pjesme moći skinuti na internetu.

Pomamu za mjestima na svojoj inauguraciji Barack Obama odlučio je iskoristiti i za sređivanje nekih zaostalih političkih računa. Naime, kad je osvojio stranačku nominaciju za predsjednika, Obama je svojoj glavnoj konkurentici (i budućoj državnoj tajnici) Hillary Clinton obećao da će, kao uzvrat za njenu bezrezervnu podršku, pomoći u otplaćivanju njezinih nagomilanih dugova iz izborne kampanje koji iznose više od 5 milijuna dolara.

Premda je svojim trudom već namaknula dosta novca (samo dobrotvorna priredba na kojoj je voditeljica bila America Ferrera, zvijezda serije "Ružna Betty", donijela je Hillary gotovo pola milijuna dolara), Hillary Clinton još uvijek je dužna honorar konzultantskoj tvrtki Mark Penn (njezinim političkim stratezima), te ima tisuće i tisuće dolara neotplaćenih računa za tiskanje, najam opreme, telefone i druge usluge.

Stoga je Obama, da bi održao obećanje, ne samo sredio da njegov podpredsjednik Joe Biden pošalje e-mail na adrese tri milijuna donatora tražeći pomoć za Hillary Clinton, nego je i naredio organizatorima svoje inauguracije da organiziraju posebnu lutriju čiji će prihod ići za otplaćivanje Hillarynih dugova; deset premija te lutrije je deset sjedala u prvom redu na ceremoniji inauguracije, koja su u Washingtonu traženija od suhog zlata pa bi lutrija mogla donijeti dovoljno novca za pokrivanje velikog dijela duga.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije