Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pod kritikama

Obami pada ugled kao Clintonu nakon afere s Lewinsky

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
17.05.2013.
u 14:00

Gubi podršku - Prisluškivanjem novinara AP-a Obama je okrenuo medije protiv sebe. Amerikanci očekuju da im se predsjednik obrati i objasni što se to posljednjih mjeseci događa u Washingtonu.

Amerikanci očekuju da im se predsjednik obrati i objasni što se događa u Washingtonu koji tresu tri politička skandala zbog kojih je ozbiljno narušen ugled Baracka Obame. Afera Benghazi gotovo svakodnevno otkriva nove detalje o propustima State Departmenta koji je tada vodila Hillary Clinton. Istraga, koju su republikanci pokrenuli u Kongresu kako bi ispitali je li Obamina administracija pokušavala prikriti činjenice vezane uz teroristički napad u libijskom gradu 11. rujna 2012., u kojem je ubijen veleposlanik Christopher Stevens, potvrđuje da su se dogodile nepravilnosti koje su skrivane i javnosti netočno interpretirane.

Prve ostavke

Prisluškivanje novinske agencije AP razljutilo je medije koji su bili jedna od najsnažnijih poluga Obamine popularnosti, a pojačan porezni pritisak na konzervativne političare iz skupine Tea party, odnosno izbornu konkurenciju aktualnog predsjednika, potvrdio je da ni jedna administracija nije imuna na korištenje političke moći i državnog aparata za osobne svrhe.

Bijela kuća počela je sanirati problem ostavkom Steven Millera, ravnatelja državne porezne službe IRS-a, koji je poručio da odlazi zbog kritika na rad agencije. Obama je od ministra financija Jacka Lewa tražio da porezne službenike obavijesti kako moraju biti odgovorniji u obnašanju svojih dužnosti te priznati pogreške.

– Sada je važno uspostaviti novo vodstvo IRS-a koje može pomoći vratiti povjerenje u tu instituciju – rekao je Obama. Obećao je suradnju s Kongresom u istrazi poreznih službenika koji su radili pritisak na pripadnike Tea partyja. Ipak, i dalje ostaju otvorena pitanja kako su se dva zaposlenika poreznog ureda u Cincinnatiju “odmetnula” i dodatno ispitivala članove Tea partyja koji su podnijeli zahtjev za povrat poreza na koji imaju pravo kao nevladina udruga. Jesu li zaista samostalno djelovali ili je naredba došla od vrha američke politike, ono je što u ovom trenutku zanima javnost. Svi zaposlenici IRS-a upozoreni su da ne brišu e-mailove sa svojih računala i laptopa jer će se istraživati sva komunikacija da bi se otkrilo tko je vodio cijelu akciju. Obama je ljutit i naglašava da ništa nije znao o neprimjerenim radnjama u poreznoj upravi. Njegov glasnogovornik Jay Carney novinarima je priznao da su ga nazvali brojni ogorčeni građani koji su naglasili da takve malverzacije nisu očekivali od Obamine administracije.

Afera prisluškivanja i kontrole telefonskih poziva novinara Associated Pressa najviše je pogodila Obamu jer većina njemu sklonih medija osuđuje takvo ponašanje njegova ministra pravosuđa Erica Holdera koji je tajno zaplijenio dvomjesečne snimke razgovora i kontakata nekih novinara.

– Nema nikakva opravdanja za takvo prikupljanje telefonske komunikacije – poručio je vrh agencije AP. U Bijeloj se kući opravdavaju da ništa nisu znali i kako ministar pravosuđa neovisno odlučuje o takvim postupcima ako smatra da su nužni za nacionalnu sigurnost.

Najavljuje strože zakone

Obama najavljuje strože zakone kojima će očuvati novinarske slobode, pravo na informacije i zaštitu svojih izvora. Sve nabrojene afere ozbiljno ugrožavaju šanse demokrata na djelomičnim izborima za Senat 2014., a republikanci će Obamu nastavljati prozivati za narušen politički ugled. Njegov drugi mandat uspoređuju s onim Billa Clintona koji je obilježila afera Lewinsky.

>>Nove afere zadaju glavobolju predsjedniku Baracku Obami

>>Barack Obama - predsjednik s nogama na stolu!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije