Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epilog Fergusona

Obama želi na svakoga policajca staviti kameru

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
02.12.2014.
u 10:46

Američki predsjednik Barack Obama od Kongresa traži 263 milijuna dolara za program koji obuhvaća kupovinu specijalnih kamera i dodatnu obuku policijaca

Nakon svega što se dogodilo u Fergusonu i tjedna koji je obilježen prosvjedima u cijelim Sjedinjenim državama, američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Kongresa da odobri 263 milijuna dolara namjenskih sredstava za dodatnu obuku policajaca i kupovinu kamera koje će biti sastavni dio opreme i koje će policajci nositi na uniformi. Cilj ovoga programa je vraćanje povjerenja u policiju

.

"To se ne odnosi samo na Ferguson u Missouriju, već na cijelu zemlju. To je nacionalni problem koji se može riješiti", kazao je Obama nakon dana koji je bio ispunjen sastancima sa gradonačelnicima, predstavnicima organizacija za zaštitu ljudskih prava i policijskim dužnosnicima. Glavna tema tih razgovra bio je program kojim američka policija od vojske dobiva višak vojne opreme i oružja. Obama je od nekoliko federalnih agencija zatražio jamstva da taj program ne vodi neprimjenrenoj militarizaciji policijskih snaga.

Novac koji je Obama zatražio od Kongresa trošit će se tijekom tri godine. Dio novca otići će na kupovinu 50 tisuća specijalnih kamera koje će policijci nositi na uniformi. One će snimati sve što policajci rade i kako se ophdoe sa civilima, pa neće biti nedoumica kao u slučaju koji se dogodio u Fergusonu. Dio sredstava će se usmjeriti na temeljitu reformu sustava policije. Biti će formirana i specijalna radna grupa čiji će zadatak biti dodatna obuka policijskih snaga, ali i pomoviranje dijaloga sa zajednicom u kojoj rade.

Foto: Reuters (Ilustracija)

Policajac Darren Wilson, koji je ubio nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna, prošloga vikenda dao je otkaz u policiji, no aktivisti i prosvjednici poručuju da to nije dovoljno kako bi se zadovoljila pravda za ubijeng mladića. Wilson je izjavio kako je napustio policiju zato jer strahuje za svoj život. On i dalje tvrdi da je te noći 9. kolovoza samo obavljao svoju dužnost. Oni koji se bore za pravdu tvrde da je Brown neposredno pije nego što ga je policajac ustrijelio, digao ruke u zrak u znak predaje.

>>https://www.vecernji.hr/svijet/policajac-koji-je-ubio-nenaoruzanog-michaela-browna-18-napustio-sluzbu-976485

Komentara 3

Avatar d-ano
d-ano
00:17 03.12.2014.

Podsjeca me na crnu kutiju u avionu ,hoce li imat dvije ili tri kamere i moze li se manipulirat sa njima,

Avatar DonLon
DonLon
20:13 02.12.2014.

U Velikoj Britaniji se kamere polako uvode vec neko vrijeme, pa ce ih uskoro imati svi policajci. Ideja je dobra, jer ce kriminalci i ostali balvani vrlo brzo shvatiti kako se nece moci jeftino izvlaciti laganjem I prenemaganjem nakon stosto su uhvaceni. S druge strane policajci ce ustediti dosta vremena jer nece morati ispunjavati gomile formulara i izvjestaja na koje gube daleko previse vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije