Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wikileaks

Obama zbog levisica natjerao Haićane da rade za tri $ dnevno

barack obama
AFP/PIXSELL
13.06.2011.
u 21:29

U pritisku na siromašnu zemlju važnu je ulogu imao i US AID, organizacija koja bi trebala pomagati razvitak siromašnih zemalja svijeta

Velike američke kompanije Fruit of the Loom, Hanes i Levi’s uspjele su uz pomoć američkoga veleposlanstva u Haitiju spriječiti porast minimalne plaće radnika u toj siromašnoj zemlji na pet dolara na dan. Uz velik pritisak na tadašnjeg predsjednika Renéa Prévala izdvojili su tekstilnu industriju iz povećanja plaća koje je prije toga već odobrio parlament te natjerali predstavničko tijelo da uvede dvoslojno povećanje – na tri dolara na dan za tekstilnu industriju (na koju se odnosi oko 50 posto ukupne industrije u Haitiju) i pet za ostale grane.

Prosvjedi

Haićanski predsjednik na to je bio prisiljen iako su zemlju tada, u lipnju 2009., baš u vezi s tim tresli prosvjedi studenata. U pritisku na predsjednika važnu je ulogu imao i US AID, organizacija koja bi trebala pomagati razvitak siromašnih zemalja svijeta. Nečasnu američku rabotu otkrio je WikiLeaks koji je preko haićanskog lista Haiti Liberté te američkog Nationa počeo objavljivati 1918 povjerljivih diplomatskih bilješki u kojima je veleposlanica iz Port-au-Princea Janet Sanderson izvještavala State Department o politici predsjednika Prévala koji je naslijedio Jean-Bertranda Aristidea srušenog u puču.

UN-ovci gušili prosvjede

Povećanje minimalnih plaća s tada iznimno niskih 24 centi po satu na 61 cent bila je politika na kojoj je inzistirao sam predsjednik Préval, ali je nakon sastanaka s poslodavcima i političkim emisarima morao “uzeti u obzir ekonomsku stvarnost u kojoj zemlja živi”. Prijetilo mu se povlačenjem američkih tekstilnih divova koji su imali svoje kontraktore u Haitiju u druge, povoljnije zemlje, gdje će radnici šivati za manje novce. Dok je predsjednik otezao s potpisivanjem zakona, studenti su u prosvjedima Prévala napadali da se stavio “na stranu buržoazije”.

U suzbijanje nemira uključili se se i mirovnjaci UN-a, pridonijevši nepovjerenju koje je eskaliralo u novije doba kada se posumnjalo da su UN-ovci u Haiti donijeli koleru.

Ključne riječi

Komentara 15

BR
brle
02:44 14.06.2011.

bas zgodno! sto god napisem bezveze ide bez problema, ali onaj komentar koji nije u skladu sa nekim, e neide brale u javnost....tri puta sam isao sa copy paste, ali jok, no ovo prolazi! zanimljivo...

ZL
zlako
22:03 13.06.2011.

2012.

BR
brle
02:42 14.06.2011.

zasto se neda vise priloziti komentar? jel to radi partnerstva za mir?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije