Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMA ANKETAMA

Obama vodi u šest od osam ključnih saveznih država

03.11.2008.
u 12:56

Demokrat Barack Obama vodi ispred republikanca Johna McCaina u šest od osam saveznih država presudnih za pobjedu samo dan prije predsjedničkih izbora, prema anketi Reutersa i Zogbyja objavljenoj u ponedjeljak. Mladi senator iz Illinoisa bolje stoji i u primjerice Ohiju te na Floridi, državama koje nose velik broj elektorskih glasova.


Springsteen svirao za Obamu



Sve tajne američkih predsjednika


Chavez spreman razgovarati s Obamom

Obama na pragu Bijele kuće

Obama ima sedam posto prednosti među vjerojatnim biračima na nacionalnoj razini što je jedan postotni bod više nego u nedjelju. Prvi Afroamerikanac s realnom šansom da postane predsjednik SAD-a uoči dana odluke u vrlo je komotnoj poziciji.

Dok se njegov suparnik, vijetnamski veteran John McCain grčevito bori ne bi li poveo u makar jednoj nacionalnoj anketi, a istodobno svim silama pokušava "obraniti" 12 saveznih država u kojima mu Obama "puše za vratom", a u kojima je aktualni predsjednik George Bush pobijedio na izborima 2004. godine

Biden sve bolji, Palin se blamira

Nova anketa provedena po saveznim državama pokazuje da Obama ima jedan posto prednosti u Missouriju, dva na Floridi, što je sve unutar statističke pogreške od 4,1 posto. No, mladi demokrat vodi i u Ohiju, dosad neupitnoj republikanskoj utvrdi Virginiji te Nevadi. Svim je tim državama zajedničko da ih je Bush prije četiri godine bez problema osvojio.

Pet saveznih država u kojima Obama vodi ukupno nose 76 elektorskih glasova, a ako im se pribroje delegati koji se Obami smiješe iz država u kojima je 2004. godine pobijedilo John Kerry, senator iz Illinoisa na kontu ima 328 delegata, što je više nego dovoljno za pobjedu (za pobjedu na predsjedničkim izborima kandidat mora osvojiti natpolovičnu većinu delegata odnosno najmanje 270 op.a.)

Novi slogan na republikanskim skupovima: 'John McCain! Ne Hussein!'

Čak 11 posto prednosti Obama ima u Pennsylvaniji, saveznoj državi koju mu je McCain planirao preoteti jer je u njoj pobijedio demokrat Kerry prije četiri godine, no to mu, sudeći prema anketama, nije pošlo za rukom. Senator iz Arizone pak u Indiani vodi za pet posto dok je prednost još manja u Sjevernoj Karolini gdje Obami bježi za gotovo neznatan jedan postotni bod.

- Obamino vodstvo je vrlo stabilno i može se nadati velikom uspjehu u utorak - rekao je za Reuters stručnjak za ankete John Zogby.

(M.Mik./Reuters)


Obama vodi u Ohiju

Savezna država Ohio presudila je izbore prije četiri godine kada je u njoj tijesnu pobjedu odnio George Bush. Tamo Obama ima šest posto prednosti, kao i u Virginiji, a dobro mu ide i u Nevadi gdje je, uz nemalu pomoć svoga velikog pristaše guvernera te savezne države Billa Richardsona poveo s osam posto bodova prednosti.
U anketi provedenoj na nacionalnoj razini, među trenutačno neodlučnim biračima Obama ima 15 posto prednosti dok ga preferira 13 posto više žena nego McCaina. Ove dvije skupine birača, po svemu sudeći, pokazat će se presudnima na izborima u utorak. Među muškim biračima borba je gotovo izjednačena u gotovo svim dobnim skupinama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije