Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nećemo riječi'

Obama uveo dosad najteže sankcije Rusiji: Šalju ljude i oružje u Ukrajinu!

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
17.07.2014.
u 07:58

Obama je kazao da su to ciljane sankcije koje trebaju imati "maksimalan učinak na Rusiju", dok ne bi trebale štetiti američkim tvrtkama i tvrtkama američkih saveznika.

SAD i EU su objavile da uvode dosad najteže sankcije Rusiji. Američke sankcije će pogoditi, između ostalog, i Gazprombank i naftnu kompaniju Rosnjeft, kao i druge energetske i vojne kompanije, piše France24.

Washington je uveo financijske sankcije Moskvi zbog ruskog miješanja u sukob u susjednoj Ukrajini i pripajanja ukrajinskog Krima. Američki predsjednik Barack Obama kazao je da će uvesti i daljnje sankcije ako Rusija ne poduzme konkretne poteze da bi se snizile tenzije u ukrajinskom sukobu.

"Moramo vidjeti konkretne akcije, a ne samo riječi"

Sankcije obuhvaćaju i drugog po veličini ruskog proizvođača plina Novatek te rusku državnu banku Vnesheconombank, ili VEB, te osam proizvođača oružja. No, sankcije ipak nisu pogodile najvećeg svjetskog proizvođača prirodnog plina Gazprom. Vlasnik 36 posto dionica te tvrtke drži pogođena Gazprombank.

Obama je kazao da su to ciljane sankcije koje trebaju imati "maksimalan učinak na Rusiju", dok ne bi trebale štetiti američkim tvrtkama i tvrtkama američkih saveznika. - Željeli smo taj problem riješiti diplomatski. Moramo vidjeti konkretne akcije, a ne dobivati samo riječi, da Rusija želi završiti taj sukob rekao je Obama, dodavši da je Rusija nastavila podržavati separatiste u Ukrajini, šalje borce i oružje preko granice.

Rusija je nove sankcije nazvala nečuvenima i potpuno neprihvatljivima te prijete odmazdom. Rosnjeftov izvršni direktor Igor Sečin kazao je da su sankcije toj tvrtki nezakonite jer ona nema nikakav utjecaj na krizu u Ukrajini.

>>Tonino Picula postao suizvjestitelj za Ukrajinu i zatražio podršku za članstvo u EU

>>Ukrajina ispalila projektile na rusko područje? Rusi: Bit će posljedica!

Komentara 87

Avatar fidelio
fidelio
08:57 17.07.2014.

Eh... bit će to duga i vrlo hladna europska zima... idem nabaviti peć na nekakvo alternativno gorivo, dok su cijene još niske :D

HO
Hotspot
08:52 17.07.2014.

početak novog hladnog rata...kad nema pameti poteže se oružje

Avatar MiIion
MiIion
08:46 17.07.2014.

El Indio Ukraina vis e nikog ne zanima. Krimeja je bila cilj zbog kontrole Crnog mora, a to je rijesen problem koji Obama nije progutao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije