Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Obama: SAD i Kina nisu predodređeni biti protivnicima

Govoreći pred studentima u šangajskoj gradskoj vijećnici, američki je predsjednik ocijenio kako SAD i Kina nisu predodređeni biti protivnicima, iako je proteklih godina bilo dosta nesporazuma i problema.
16. studenoga 2009. u 11:26 6 komentara 3 prikaza
obama - kina
Foto: AFP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama nastavio je svoju azijsku turneju današnjim posjetom Šangaju. Tom je prigodom istaknuo kako SAD ne pokušava suzbiti ekonomski rast Kine, ali da priželjkuje uravnoteženost trgovinskih odnosa dviju država.

Govoreći pred studentima u šangajskoj gradskoj vijećnici, američki je predsjednik ocijenio kako SAD i Kina nisu predodređeni biti protivnicima, iako je proteklih godina bilo dosta nesporazuma i problema.

Obama se osvrnuo i na terorizam kao najveću prijetnju SAD-u te naporima koji se ulažu u stabilizaciju prilika u Afganistanu. Nije propustio istaknuti kako prava pojedinca i sloboda trebaju biti dostupni svima.

 

Svoj trodnevni posjet Kini Obama nastavlja večerašnjim dolaskom u Peking gdje će se susresti s predstavnicima vrha kineske vlasti te sa svojim kolegom kineskim predsjednikom Hu Jintaom. Razgovarat će o nuklearnom programu Irana i Sjeverne Koreje, ali i klimatskim promjenama i trgovinskim odnosima dviju zemalja koji su opterećeni poteškoćama.

 

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • pocrn:

  ..sto kazati...!!? ..tja..nema dvojbe, ili je Obama kreten ili pak nesto sprema, ...jer priznati Kinu i pekingske diktatore kao sebi ravne se u najmanju ruku se kosi sa zdravom pamecu.., misli li Obama od Ameike napraviti komunjarsku prcvarnicu, da jedan ... prikaži još!n USA predsjednik \"prica\" na ovakav nacin sa diktatorskim sljamom je ravno idiotizmu !!?, .!Hallo Obama, dodi sebi!!!!!Bok!

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Sada stvar stoji ovako: milijarda Kineza rinta za siću, stradava u rudnicima, trpi pod diktaturom i nema nikakva socijalna prava. Amerikanci troše na dug, kupuju kineske proizvode za siću i imaju najbolji standard na svijetu. Kina gomila trgovinski suficit, a ... prikaži još! a Amerika deficit. Kina ima dolare, a Amerika (nenaplative) dugove ali situacija se NEĆE promijeniti. Dok god je Amerika politički i vojno dominantna u svijetu nitko taj odnos neće poremetiti. Ako treba raditi će i atmoske bombe.

 • Mladen Miletić:

  te razgovarati sa kinezima o nuklearnom programu Irana i Sjeverne Koreje, te neporestane agresije rata u Afganistanu i okupaciji Iraka ! Te problemima sa neriješenim pitanjem Palestine . Razgovarati o tome ili pričati viceve ili pušiti lulu mira sve s ... prikaži još!s svodi rekla kazala. A odluka kako šta i j kada je red da rakete i bombe lete se donose doma u Americi ..