Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obama razgovarao s istražiteljima o slučaju Blagojevich

24.12.2008.
u 08:13

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama prošlog je tjedna razgovarao sa saveznim tužiteljima koji istražuju guvernera Illionoisa Roda Blagojevicha, prema internom izvješću Obamina tranzicijskog tima.

Izvješće koje je sastavio Greg Craig, budući pravni savjetnik Bijele kuće, precizira da je Obama s dužnosnicima ureda saveznog tužitelja razgovarao u četvrtak 18. prosinca.

Istražitelji su također razgovarali s Obaminom savjetnicom Valerie Jarrett u petak i sa šefom Obamina osoblja Rahmom Emanuelom u subotu.

U izvješću trazicijskog tima zaključuje se da ni Obama niti njegovi pomoćnici, uključujući i Emanuela, nisu imali "neprikladne" kontakste s Blagojevichem ili njegovim osobljem.

U izvješću stoji kako "nema naznaka neprikladnih rasprava s guvernerom ili bilo kime iz njegova ureda oko 'pogodbe' ili aranžmana 'usluga za uslugu' u kojem bi se on osobno okoristio od nekoga određenog imenovanja na upražnjeno mjesto" (u Senatu).

Ističe se da sam Obama nije "kontaktirao ili komunicirao s guvernerom Blagojevichem ili članovima njegova osoblja oko senatskog mjesta".

Agenti FBI-ja uhitili su Blagojevicha 9. prosinca na temelju optužbi za korupciju, uključujući i pokušaj prodaje 'najvišem ponuđaču' mjesta Illinoisa u američkom Senatu, koje je ostalo upražnjeno nakon izbora Obame za predsjednika SAD-a.

Izvješće Obamina tranzicijskog tima dugo se očekivalo, zbog pitanja o ulozi njegovih savjetnika u skandalu oko Blagojevićeve trgovine sa senatskim mjestom, koja je otkrila kulturu političke korupcije u Illinoisu poznatu po devizi "plati da bi igrao".

Kritičari su napali Obamin tim da su čekali do Božića s objavom izvješća kako bi ono prošlo nezapaženo, te da su 'istraživali sami sebe', uz zaključak da je sve bilo regularno.

Iz Obamina stožera je odgovoreno da se s objavom izvješća čekalo u interesu istrage, na zahtjev tužitelja Patricka Fitzgeralda, koji vodi slučaj Blagojevich.

Guverner Blagojevich, 52-godišnji demokrat srpskog podrijetla, ranije je odbacio optužbe i zahtjeve za ostavkom, te najavio da će se od optužbi obraniti na sudu.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije