Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet berlinu

Obama: Prisluškivali smo vas, ali smo vas i 50 puta spasili

Obama  (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/21
19.06.2013.
u 13:34

Obama je pred 200.000 ljudi u Berlinu pozvao Putina da smanje nuklearni potencijal za jednu trećinu

Nakon Kennedyjeva “Ich bin ein Berliner” otprije pedeset godina i Reaganova “Mr. Gorbatchov, tear down this wall” uoči raspada SSSR-a, Berlin je danas bio poprište još jednog povijesnog govora američkog predsjednika. Upravo je s ovog mjesta Barack Obama pred 200.000 gledatelja ponudio Rusiji da zajedno smanje nuklearni arsenal svijeta za jednu trećinu sadašnje količine naoružanja!

Žestok nadzor Njemačke

Prema Obaminu prijedlogu, svaka bi strana, i SAD i Rusija, imala pravo zadržati samo 1550 nuklearnih bojnih glava i 700 lansirnih rampi na raznim platformama, a uspjeh ovog plana ovisit će ponajprije o volji Rusije i njezina predsjednika Putina da pristanu na ovakvo smanjenje.

Posjet američkog predsjednika Njemačkoj iskorišten je za simboličan poziv na razoružanje, no podjednako bitno, ako ne i važnije, bilo je i “izglađivanje” odnosa s Njemačkom, strateškim partnerom SAD-a i ekonomskom velesilom, pokretačem gospodarstva Europske unije. Naime, odnosi na relaciji Washington – Berlin prilično su zahladnjeli prošloga tjedna kada se doznalo kako je američka obavještajna služba NSA elektronički prikupljala podatke iz gotovo svih zemalja svijeta, no Njemačka je bila na vrhu prioriteta. Špijunirajući telekomunikacije te internetske servise poput Googlea, Facebooka ili Hotmaila, američki su obavještajci Njemačku podvrgnuli istom intenzitetu nadzora kao što su nadzirali Iran ili Pakistan. A to saveznike, pogotovo moćne saveznike kakav je danas Njemačka, debelo vrijeđa.

 – Shvaćam potrebu za prikupljanje informacija, ali u tome treba biti razuma i proporcionalnosti. Ekstremisti koriste internet, ali pri nadzoru treba naći balans – kritizirala je kancelarka Angela Merkel postupke SAD-a.

Spašeni su životi

Obama je svojoj saveznici ustvrdio kako su svi nadzori bili povezani s nacionalnom sigurnošću te da je na području Njemačke pronađeno 50 sigurnosnih prijetnji te su spašeni životi.

>> Počinju pregovori o najvećem trgovinskom sporazumu dosad!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije