Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJNA DIPLOMACIJA

Obama pregovara s talibanima o kraju rata u Afganistanu

Američka vojska
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
20.12.2011.
u 20:24

Američki dužnosnici održali su 10-ak sastanaka s osobama iz redova pobunjenika, uglavnom u Njemačkoj i Dohi, kao i s predstavnicima mule Omara, koji je na čelu talibanske Vrhovne šure

Amerikanci već 10 mjeseci tajno pregovaraju s talibanima o završetku rata u Afganistanu. Amerikanci su s talibanskim pobunjenicima do sada pregovarali desetak puta, a razgovori su stigli do kritične točke, ekskluzivno je doznao Reuters. Posebno je zanimljivo da su Amerikanci talibane na pregovore doveli u srce Europe.

– Američki dužnosnici održali su 10-ak sastanaka s osobama iz redova pobunjenika, uglavnom u Njemačkoj i Dohi, kao i s predstavnicima mule Omara, koji je na čelu talibanske Vrhovne šure – piše Reuters.

Američka diplomacija, da bi ubrzala postizanje konačnog cilja – mirovnih pregovora i okončanja rata – spremna je, doznaje Reuters, popustiti pobunjenicima i razmatra prebacivanje zasad nepoznatog broja zatvorenih talibana iz zatvora u zaljevu Guantanamo u afganistanske zatvore.

– Oni sada traže od predstavnika talibana da pronađu pravi odgovor na ovu mjeru gradnje povjerenja. To bi moglo dovesti do odustajanja talibana od međunarodnog terorizma, a bili bi spremni ući u formalne kontakte s vladom na čijem je čelu afganistanski predsjednik Hamid Karzai – doznaje Reuters.

Neuspjeh pregovora vjerojatno bi Afganistan gurnuo u građanski rat, nakon što se snage NATO-a povuku i kontrolu sigurnosti predaju slaboj vladi Karzaija, do kraja 2014. S druge pak strane, uspjeh pregovora označio bi politički kraj rata i mogućnost da neki talibani uđu i u vladu, premda neki tvrdolinijaši odbijaju razgovore.

– Mislimo kako smo na rubu prelaska u novu fazu koja je zapravo odlučivanje imamo li održiv kanal i jesmo li blizu dogovora o mjerama obostrane izgradnje povjerenja – kazao je Reutersu američki dužnosnik. U Guantanamu je trenutačno 20-ak afganistanskih pobunjenika. Obama će se zbog prikrivene diplomacije vjerojatno naći na udaru žestokih kritika iz redova republikanaca, zbog suradnje s talibanima koji su ubijali američke i vojnike NATO-a. No Obama je svjestan da se rat može okončati samo pregovorima.

Komentara 18

RI
Riznica
22:59 20.12.2011.

Ma kakvi pregovori, pokusavaju da razjedine Talibane ... Ne trebaju Talibani pregovarati sa teroristima dok ne napuste zemlju , niko ih nije ni zvao u Avganistan !!!...

Avatar flegmatik
flegmatik
23:04 20.12.2011.

Cuj malo, pregovorima protiv terorizma!? Pozdravljam to. Nadam se da ce, nakon uspjesnog zavrsetka tih pregovora s talibanima, i kontrole na aerodromima malo popustiti.

Avatar flegmatik
flegmatik
00:10 21.12.2011.

sidro je napisao: \"na tri ratista svaki dan po par stotina zavrsi u crnim vrecicama\" Pa? Svaki dan par stotina manje nezaposlenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije