Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTRAJNI PREDSJEDNIK

Obama ponovio: Zatvorit ću Guantanamo

21.05.2009.
u 19:59

Američki predsjednik Barack Obama branio je svoju odluku o zatvaranju zatvora u mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi rekavši da je taj zatvor oslabio američku nacionalnu sigurnost te da je Guantanamo unazadio moralni autoritet SAD-a.

Ponovio je obećanje dano na početku mandata da će zatvoriti Guantanamo u roku od godinu dana s ciljem obnove narušenoga američkog imidža u svijetu. No, to je ispalo teže nego što su Obama i njegovi suradnici pretpostavljali.

Obama je svoju namjeru ponovio dan nakon što je Senat, gdje njegovi demokrati imaju većinu, jučer blokirao 80 milijuna dolara koliko je Obama tražio za ukidanje zatvora sve dok ne predstavi detaljni plan o tome gdje će završiti 240 osumnjičenika za terorizam koji se tamo trenutačno nalaze.

Američki predsjednik svoju je strategiju ukidanja pritvorske jedinice u američkoj mornaričkoj bazi na Kubi iznio u govoru o nacionalnoj sigurnosti u Nacionalnom arhivu u Washingtonu.

Naglasio je da neće odobriti oslobađanje ljudi koji mogu ugroziti američki narod, no rekao je da bi se nekima od osumnjičenih za terorizam moglo suditi na američkim sudovima te da bi mogli biti prebačeni u najstrože zatvore u SAD-u.

No, analitičari upozoravaju da je Obaminoj strategiji nedostajalo specifičnih mjera koje su očekivali i zagovornici i kritičari njegove politike. Kritiku mu je već uputio idejni začetnik zatvora u Guantanamu, bivši potpredsjednik Dick Cheney rekavši da je Obama odluku o zatvaranju donio bez plana i nepromišljeno.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije