Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMOKRATI Spreman plan za tranziciju između izbora i inauguracije

Obama okupio tim za preuzimanje vlasti

McCain drži govor među obnaženim hokejašima koledža Saint Anselm
Foto: AP
28.10.2008.
u 21:20

Prije nego što je na dva dana prekinuo kampanju kako bi posjetio bolesnu baku, Barack Obama prvi je put progovorio o svojim planovima za tranzicijsko razdoblje između izbora i dana inauguracije. On je naglasio da je već okupio timove za to razdoblje te dodao da su osobito dobro ekipirani oni koji će se baviti gospodarstvom i vanjskom politikom.

Osjetljivo doba
Također je kazao da je upravo to tranzicijsko razdoblje izrazito osjetljivo i da u međuvlašću od 4. studenoga do 20. siječnja, kada će se održati predsjednička inauguracija, osobito treba paziti da se ne napravi neka pogreška koju bi mogli iskoristiti američki neprijatelji. Ako pobijedi, pred Barackom Obamom bit će izrazito teško tranzicijsko razdoblje jer će morati odmah početi vući poteze vezane uz spašavanje financijskog sustava i gospodarstva.

Teškoća će biti to veća jer će de facto na vlasti biti George Bush koji u tom razdoblju zasigurno neće htjeti vući nikakve ozbiljnije poteze. Stoga se može očekivati da će bitka između novoga i odlazećega predsjednika biti vrlo napeta i puna zamki. Domogne li se pobjede republikanac John McCain, njegov najveći problem bit će Kongres koji već ima demokratsku većinu, a očekuje se da bi demokrati vlast u Kongresu na ovim izborima mogli i dodatno učvrstiti.

Bez obzira na to tko bude pobijedio, tih 77 dana bit će teško razdoblje, to više što pobjednik, nakon duge i iscrpljujuće kampanje, neće imati gotovo ni sat predaha. Jedan od prvih vanjskopolitičkih izazova bit će veliki “ekonomski i financijski summit” koji će se održati 15. studenoga i na kojemu će Obama, ako pobijedi, morati igrati važnu ulogu. Bit će to prigoda da se susretne s partnerima iz Europe i svijeta te da pokaže kako će voditi vanjsku politiku.

John McCain nije bio bez komentara na Obamin suvereni istup i govor o tranzicijskom razdoblju.

Rastrošnost
Kazao je da se on bez ikakve osnove već ponaša kao predsjednik i cinično zaključio da će se na sljedećem predizbornom skupu vjerojatno već obratiti naciji kao predsjednik. U međuvremenu su američki novinari iskopali i podatak da je McCainova kampanja na odjeću za Sarah Palin potrošila 150 tisuća dolara, što bi moglo dotući njezin imidž jednostavne i obične žene.


Obamini savjetnici dobro poznaju prilike u Hrvatskoj

Steve Rukavina je poslovni čovjek i neumoran hrvatski lobist. Kao dugogodišnji predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata uživa velik ugled među iseljeništvom i među američkim političarima. Aktivno se uključio u kampanju tima Obama – Biden vjerujući u pobjedu prvog Afroamerikanca u povijesti SAD-a.
– Demokrati s J. Bidenom i T. Lakeom kao najvažnijim Obaminim savjetnicima za vanjsku politiku odlično poznaju jugoistok Europe. Mnogo je kvalitetnih diplomata iz Clintonove administracije koji su bili uključeni u događanja na području bivše SFRJ, a posebno u Hrvatskoj. Pobijedi li Obama, oni će biti na visokim položajima – smatra Rukavina. Komentirajući današnju svečanost u Bijeloj kući, na kojoj će Bush potpisati Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u, Rukavina ističe da su Hrvatsku na putu prema NATO-u podržali i republikanci i demokrati.
– Američki investitori idu tamo gdje je sigurno, a NATO je dovoljno jamstvo. Priključio sam se američko-hrvatskim poslovnim ljudima, okupljenima oko Grupe 100, i tražimo najbolji put za investicije u Hrvatsku – rekao je Rukavina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije