Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPĆA SKUPŠTINA UN-A

Obama ohrabren signalima iz Irana, ali želi vidjeti djela

barack obama,ujedinjeni narodi (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.09.2013.
u 18:38

Nećemo tolerirati razvoj ili korištenje oružja za masovno uništenje, rekao je Obama

Nakon govora američkog predsjednika Baracka Obame na otvaranju Opće skupštine UN-a utorak ujutro u New Yorku svi se pitaju postoji li mogućnost da se barem rukuje s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem. Obama je jasno u govoru naglasio da su Sjedinjene Države i dalje predane sprečavanju Irana da razvija nuklearno oružje.

– Nećemo tolerirati razvoj ili korištenje oružja za masovno uništenje – kazao je Obama.

Istodobno, pozdravio je ono što je nazvao pozitivnim signalima iz Irana koji je spreman na pregovore s međunarodnom zajednicom o tome kako se može razviti korištenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe, bez proizvodnje oružja.

Fetva protiv nuklearnog oružja

– Mi ne tražimo promjenu režima i poštujemo pravo iranskog naroda za proizvodnju nuklearne energije, ali inzistiramo da iranska vlada ispuni svoje obveze o nekršenju nuklearnog sporazuma i rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a – rekao je Obama.

Istaknuo je da je iranski vrhovni vođa Ali Khamenei izdao fetvu protiv razvoja nuklearnog oružja, a Rohani "tek nedavno ponovio da Islamska Republika nikada neće razviti nuklearno oružje".

– Ove izjave, sastavljene od pomirljivih riječi, morat će biti usklađene s akcijama koje su transparentne i istinite – poručio je Obama.

Državni tajnik John Kerry sastat će se sa svojim iranskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, u četvrtak na sastanku pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačkom te razgovarati o iranskom nuklearnom programu.

>> Iran i SAD počinju pregovore o pomirbi

Uvreda ljudskom razumu

– Ja sam zadužio Kerryja da obavi taj zadatak – rekao je Obama.

Govoreći o Siriji, Obama je naglasio da je sirijska uporaba kemijskog oružja test važnosti Ujedinjenih naroda u suvremenom svijetu, i odbacio je tvrdnje Assadova režima i njegova glavnog saveznika, Rusije, koja tvrdi da su pobunjeničke snage bile odgovorne za kemijski napad.

– To je uvreda ljudskom razumu – rekao je Obama.

– Moramo prihvatiti jaku Rezoluciju Vijeća sigurnosti kako bismo mogli provjeriti drži li se Assadov režim svojih obveza, i tu mora biti naglašeno da će se snositi posljedice ako se to ne učini. Ako se ne možemo složiti ni u tome, pokazat će se da je UN nesposoban za provođenje najosnovnijih međunarodnih zakona. S druge strane, ako uspijemo, to će poslati snažnu poruku da za uporabu kemijskog oružja nema opravdanja u 21. stoljeću – rekao je Obama.

>> "Zbogom nuklearno oružje, ako ukinete sankcije i investirate"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije