Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O RATU I MIRU

Obama: Nenasilje je dobro, ali ne bi zaustavilo Hitlera ni Al-Qa'idu!

obama
REUTERS
10.12.2009.
u 14:15

Primajući Nobelovu nagradu za mir, američki predsjednik pozvao je na slijeđenje miroljubivosti Mahatme Gandhija i vlč. Martina Luthera Kinga, ali i dodao da pasivni otpor ne bi zaustavio Hitlerovu vojsku.

Kad je dobio Nobelovu medalju u ruke, Barack Obama je skromnoj izjavi da su "u usporedbi s prethodnim dobitnicima moja dostignuća neznantna" dodao govor u kojem nije bježao od neugodne istine da prima nagradu za mir dok vodi dva rata:

- Prihvaćam ovu čast s dubokom zahvalnošću i dubokom poniznošću. To je nagrada koja se obraća našim najvišim stremljenjima – da i pored sve okrutnosti i nedaća u svijetu mi nismo tek puki zatočenici života. Naša su djela bitna i mogu skrenuti povijest u smjeru pravde. No, napravio bih propust kad se ne bih osvrnuo na znatne kontroverze koje je vaša velikodušna odluka izazvala. Možda je nadublje pitanje o mojem primanju ove nagrade  to što sam ja glavni zapovjednik nacije koja je usred dva rata. Ima trenutaka kad nacije – djelujući pojedinačno ili zajednički – nalaze da upotreba sile nije samo neophodna nego i moralno opravdana. Nenasilni pokret nije mogao zaustaviti Hitlerove postrojbe. Pregovori ne mogu uvjeriti vođe Al-Qa'ide da polože oružje.

Komentara 67

OB
-obrisani-
14:27 10.12.2009.

Dobar covijek, samo steta sto ce ga desnicari uskoro (s)maknuti ....

OB
-obrisani-
14:39 10.12.2009.

Hitlera jedna crcuga nikad nebi mogla zaustaviti.Samo ko ce Ameriku i Zidove zaustaviti i njihov kriminal sta rade?????????????????Samo paznju na druge okrenu da bi sa svojih ubistava skrenili paznju.

IZ
izgnanik
17:06 10.12.2009.

ovaj ga obama dobio i još veli da mu je ubijanje drugih koji ne misle kao ameri moralna obaveza izgl ko više ratova vodi odjednom prije dobije nobela jos samo bush da ga dobije pa su kompletirani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije