Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Obama, nemoj Irak prepustiti na milost i nemilost vukovima

U intervjuu britanskome Guardianu, prvom razgovoru za neki strani medij otkako je uhićen prije sedam godina, Tarik Aziz upozorava da će povlačenjem američkih borbenih postrojbi iz njegove zemlje Irak dodatno stradati.
06. kolovoza 2010. u 20:30 61 komentara 2 prikaza
tarik aziz
Foto: Reuters/PIXSELL

Bivši irački ministar vanjskih poslova Tarik Aziz bio je desna ruka Sadamu Huseinu dok je taj diktator žario i palio na Bliskom istoku. Poslije pada Bagdada Aziz je uhićen i osuđen na 15 godina zatvora zbog umiješanosti u strijeljanje po kratkom postupku četrdesetak trgovaca optuženih da su, u vrijeme zapadnih sankcija uvedenih Iraku, namještali cijene hrane.

Ispravljanje pogreške

U intervjuu britanskom Guardianu, prvom razgovoru za neki strani medij otkako je uhićen prije sedam godina, Aziz upozorava da će se povlačenjem američkih borbenih postrojbi iz njegove zemlje, na čemu inzistira predsjednik SAD-a Barack Obama, Irak prepustiti na milost i nemilost vukovima. Stoga traži da Amerikanci ostanu u Iraku.

– Kad pogriješite, tu pogrešku valja ispraviti, a ne prepuštati Irak sigurnoj smrti – kazao je Tarik Aziz i dodao da će Irak nepovratno potonuti ustraje li Obama u svom naumu.

U svojoj bagdadskoj ćeliji potužio se novinaru da su svi Iračani žrtve Amerike i Britanije koje su Irak ubile na više načina. Napominje da su se izjalovila njegova očekivanja da će Barack Obama ispraviti neke od pogrešaka svog prethodnika.

Glad i ubijanje 

No, dok kritizira Obamu, još ima lijepih riječi za svoga nekadašnjeg šefa Sadama. O njemu govori kao o graditelju koji je služio narodu te da nipošto ne može prihvatiti zapadni sud o Sadamovoj krivnji.

– Sadam je 30 godina gradio Irak, a sada je Irak razoren. Bolesnih je i gladnih danas više nego prije, a ljude ubijaju svakodnevno – kaže Aziz uspoređujući Sadama Huseina s britanskim ratnim premijerom Winstonom Churchillom.

– Zar i jedan i drugi nisu griješili – pita se Aziz. Tvrdi i kako je Sadama Huseina upozoravao da ne napada Kuvajt jer je znao da će zbog toga izbiti rat s Amerikom, što nipošto nije bilo u iračkom interesu.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • -obrisani-:

    Heli ne valjaj gluposti, na zapadu su muslimani imigranti koji se pokušavaju prilagoditi, druga generacija integriranih i prilagođenih imigranata već participira u političkom životu zapada. Imam i ime za tebe pa ga ponavljaj kao mantru : Barak Husein Obama,

  • -obrisani-:

    poštena pa prizna