Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvajaju gradove

Obama ne želi slati vojnike u borbu protiv islamskih militanata u Iraku

Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.06.2014.
u 09:20

Američki predsjednik je govorio o "jačanju kapaciteta iračkih sigurnosnih snaga kako bi se borile s prijetnjom" boraca za Islamsku državu u Iraku i Levantu.

Američki predsjednik Barack Obama je kazao vođama Kongresa da ne treba odobrenje tog zakonodavnog tijela za bilo koju akciju u Iraku, otkrio je vođa Republikanaca u Senatu Mitch McConnell, piše BBC.

Senator Mitch McConnell je govorio novinarima nakon sastanka američkog predsjednika i vođa u Kongresu. Irak je i službeno od SAD-a zatražio pomoć u zračnim napadima protiv islamskih militanata koji zauzimaju gradove u toj državi.

Otvorene sve opcije osim slanja vojnika u Irak

- Reći ću vam što se događa, no i jasno kazati da za akciju ne trebam odobrenje kongresa - kazao je Obama vođama Kongresa. Američki predsjednik je govorio o "jačanju kapaciteta iračkih sigurnosnih snaga kako bi se borile s prijetnjom" boraca za Islamsku državu u Iraku i Levantu. Ranije je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kazao je od svih opcija jedino isključeno "slanje američkih vojnika u Irak", piše CNN.

- Irak je i službeno zatražio od Washingtona pomoć i izvođenje napada protiv terorističkih grupa - kazao je irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari u Saudijskoj Arabiji. No, dodao je i da samo vojni pristup neće biti dovoljan već da su svjesni kako im trebaju i "drastična politička rješenja".

Napadat će bespilotnim letjelicama

Najviši američki vojni dužnosnik, general Martin Dempsey, potvrdio je da su dobili zahtjev iračke vlade za zračnim napadima, ali nije otkrio kako će se SAD prema njemu postaviti. - Interes naše nacionalne sigurnosti je borba protiv ISIL-a gdjegod ih pronađemo - kazao je Dempsey na pitanje treba li se SAD odazvati tom pozivu iračkih vlasti.

SAD je već poslao nosač aviona u Perzijski zaljev i marince kako bi pojačali sigurnost u američkom veleposlanstvu u Bagdadu, ali Obama ponavlja kako ne razmišljaju o povratku američkih vojnika u ratne operacije u Irak. No, američki glavni državni tajnik John Kerry je kazao da bi mogli koristiti napade bespilotnih letjelica.

>>'U Iraku je još 20 do 30 Hrvata, pozvali smo ih da se vrate'

>>Stiže kalifat, a Irak kakav je sad odlazi s političke karte svijeta

Komentara 11

MA
matan91
09:57 19.06.2014.

Nafta je osigurana, dogovor s islamistima je potpisan, a priče o ljudskim pravima su ionako priča kad treba nekog napasti kao npr. Gadafija ili Sadamma.

Avatar EI Indio
EI Indio
09:58 19.06.2014.

Pa to su mu saveznici u borbi protiv pravoslavlja i Rusije

DU
Deleted user
10:12 19.06.2014.

Hm. hm, pitam se kakvim se oružjem bore ti tzv. islamski militanti? Uvjeren sam da u njihovim rukama prevladava oružje proizvedeno u Rusiji i SAD-u. Ako je imalo tako, onda je Obama prvoklasno licemjerno glumatalo, za razliku od Putina kojii uglavnom lukavo šuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije