Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obama NASA-i: Zaboravite na plan da se spustite na Mjesec do 2020.

Apollo 11
NASA
31.01.2010.
u 15:14

Plan Constellation ostao je bez novca jer će privatnici mnogo brže i jeftinije izgraditi raketu za prijevoz posade u nisku zemaljsku orbitu, uz povećano zapošljavanje

Proračun za 2011. godinu, koji Obamina administracija treba objaviti 1. veljače, bitno mijenja što će sljedećeg desetljeća raditi NASA. U financiraju letova s ljudskom posadom u planovima za 2011. godinu posve je ispuštena stavka za program Constellation. On je do 2020. Amerikance ponovno trebao dovesti na Mjesec i usmjeriti ih prema Marsu. Tzv. Augustineovo povjerenstvo je ustanovilo da to nije moguće, jer raketa Ares I za lansiranje posade u nisku zemaljsku orbitu ne bi bila dovršena do 2017. godine, pri čemu se uopće nije uzelo u obzir da valja izgraditi i tešku raketu Ares V, za lansiranje Mjesečeve letjelice, koja je još samo u idejnim nacrtima. Prošlojesensko pokusno lansiranje rakete Ares I-X do visine od 40 kilometara, koja samo podsjeća na oblik planirane rakete, dakle, bio je neuspješan propagandni manevar na koji Obamina administracija nije nasjela, ali jest dio svjetske javnosti i magazin Time koji je lansiranje rakete-makete proglasio tehničkim događajem godine.

Umjesto programa Constellation, pojačano će se financirati produljenje života Međunarodnoj svemirskoj postaji s 2015. na 2020. godinu. Pošto umirove flotu shuttlea, Amerikanci će Rusima plaćati prijevoz na ISS, što će po astronautu i letu u sljedeće dvije godine stajati otprilike po 50 milijuna dolara.

Mnogo će jače novcem će se podupirati perspektivne tvrtke u američkom privatnom sektoru da što brže ovladaju letom u orbitu. Tvrtka SpaceX internetskog poduzetnika Elona Muska trebala bi u veljači s Cape Canaverala prvi put ispaliti raketu Falcon 9 koja bi za dvije godine mogla u orbitu u kapsuli Dragon povesti po četiri astronauta. S obzirom da se utrka privatnika za lansiranjima u orbitu nastavlja, može se ubrzo dogoditi za SpaceX ne bude jedina tvrtka sposobna da vlastitom letjelicom dosegne orbitu na kojoj kruži Mešunarodna svemirska stanica.

Nasa si u međuvremenu mora postaviti mnogo ambicioznije ciljeve s ljudskom posadom.

Komentara 22

OB
-obrisani-
16:32 31.01.2010.

Šizife Ti si znači novi Tesla. Da pokrenem inicijativu za gradnju spomenika takvoj veličini u Zagrebu?

OB
-obrisani-
16:33 31.01.2010.

Fenlo, ako si ti Edison, onda sam ja Tesla ..

OB
-obrisani-
16:31 31.01.2010.

Fenlo, znam da ce te boljeti, ali ja sam imao radno mjesto u Svedskoj zagarantirano, prije nego sto sam tamo dosao. Inace i slovenski ELES, te hrvatski HEP, veselo kupuju ono sto se po mojim idejama radi ovdje u Svedskoj ... I ti, sine, mozes dobiti mjesto predsjednika drustva Flat Earth Society, takve kao ti oni jako cijene ... oni su sama supstanca drustva ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije