Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera snowden

Obama najavio reformu nadzora interneta i telefona

barack obama
Reuters/PIXSELL
10.08.2013.
u 16:32

Osnovat će se nezavisna komisija sastavljena od bivših obavještajnih dužnosnika, predstavnika organizacija za ljudska prava i pravnih stručnjaka

Američki predsjednik Barack Obama najavio je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući kako će zatražiti reformu programa obavještajnog nadzora interneta i telefonskih komunikacija, čime je zapravo odlučio smanjiti tenzije koje je izazvao slučaj Snowden. Obama je ovime poslao poruku prije svega javnosti u SAD-u među kojom je zavladala burna polemika nakon što je otkriveno da vladine agencije prisluškuju telefone i prate e-mailove gotovo svih građana, ali i međunarodnoj javnosti koja sa zanimanjem prati odnos SAD-a i Rusije.

Snowden nije domoljub

– Nije dovoljno da ja kao predsjednik SAD-a vjerujem u kontrolu nadzora obavještajnih programe, već je bitno da u taj sustav nadzora vjeruje američki narod – poručio je Obama dodavši kako će biti uspostavljen veći nadzor nad programima koje provodi Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) i kako će se formirati neovisna komisija sastavljena od bivših obavještajnih dužnosnika, pravnika i predstavnika organizacija za zaštitu ljudskih prava, koji će nadzirati sve detalje programa.

Američki se predsjednik u sjeni sve napetijih odnosa na relaciji Washington-Moskva još jednom osvrnuo na odbjeglog obavještajca Edwarda Snowdena kazavši kako Snowden nije nikakav domoljub zato što je otkrio programe koje je američka vlada koristila za nadzor internetske komunikacije.

"Moramo biti transparentniji"

– Postupci bivšeg suradnika NSA-e i CIA-e Edwarda Snowdena samo su nas potaknuli na brži i energičniji odgovor i reforme programa nadzora. Mi smo o nužnostima promjena u tom području razgovarali i prije nego što su podaci izašli u javnost, a u skladu s tim obavještajne agencije napravit će i svoje internetske stranice na kojima će javnosti detaljnije predstaviti svoj rad i ciljeve raznih programa koje provode – kazao je Obama.

Analitičari koji prate rad Bijele kuće kažu kako se već dulje vrijeme u suradnji s čelnicima IT kompanija, stručnjacima za sigurnost i pravnicima pokušava osmisliti model koji će zaštititi pravo građana na privatnost, a istovremeno omogućiti sigurnosno djelovanje obavještajnog aparata.

– Mi moramo i želimo biti transparentniji, a sve ovo služi tome da pokaže građanima SAD-a da se sve radi u njihovom interesu i poštujući vrijednosti države – zaključio je američki predsjednik Barack Obama koji je nakon toga otišao na sedmodnevni godišnji odmor.

>> Obama zbog azila Snowdenu otkazao sastanak s Putinom

>> Snowdenov odvjetnik za Večernji: Nećemo ga izručiti SAD-u

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije