Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKI PREDSJEDNIČKI IZBORI

Obama na pragu Bijele kuće

02.11.2008.
u 18:55

U trenucima kada se vrijeme do otvaranja birališta broji u satima, elektorske karte i kalkuliranje pobjednika glavne su teme svih medija u Sjedinjenim Državama. Izračuna i procjena ima na desetke, no svi daju prednost demokratskom kandidatu Baracku Obami.

U najlošijoj varijanti on ima 286 elektorskih glasova, što je 16 više od broja potrebnog za ulazak u Bijelu kuću. Republikanskom kandidatu Johnu McCainu za njega najoptimističnije procjene daju 194 elektorska glasa.

Sve tajne američkih predsjednika


Bundevu za predsjednika

John McCain pobrao simpatije nastupom u 'Saturday Night Live'

Obama i McCain pokrenuli kampanje pozivanja glasača na birališta

Ako i pokupi sve države u kojima je utrka tijesna, McCain mora iz demokratskih ruku uzeti još jednu veliku državu poput Pennsylvanije, ali i većinu onih država u sredini Sjedinjenih Država ili na jugozapadu koje je George Bush prije četiri godine dobio vrlo lako.

Puno se govori i o državama na Zapadnoj obali u kojima se birališta najranije zatvaraju - ako McCain izgubi Virginiju i Pennsylvaniju, za njega će izborna noć vjerojatno dugo trajati, jer će mu još ostati nada da može osvojiti neke države na zapadu, gdje se birališta zatvaraju tri sata kasnije.

Ako Barack Obama dobije izbore u Georgiji, koja je dosad bila republikanska, a u kojoj je odziv afroameričkih birača već do sada golem, i ako uz to dobije izbore u Virginiji i Sjevenoj i Južnoj Karolini, Obama će sigurno koračati prema pobjedi, dok za njegova protivnika to znači siguran poraz.

Springsteen na dar

Biden sve bolji, Palin se blamira


Foto: AP

Bitka za Ohio
Ohio, kao jedna od ključnih država, prošlog je vikenda bio meta obaju kampanja, a Barack Obama proveo je nedjelju na čak tri velika skupa u toj državi, od čega je najveći bio onaj i Clevelandu, gdje je uoči njegova govora nastupio i Bruce Springsteen.

Sve o izborima

Novi slogan na republikanskim skupovima: 'John McCain! Ne Hussein!'

Za sada sva ispitivanja javnog mišljenja koja se provode u toj državi pokazuju da je Obama u svim istraživanjima u prednosti, i to od četiri do devet posto, što je prednost koju će McCain teško svladati, čak i predizbornim skupom zakazanim za danas. U Ohiju postoji i velika bojazan da bi republikanci opet mogli na neki način izvesti izbornu prijevaru i okrenuti pobjedu na McCainovu stranu, no tamošnje izborno povjerenstvo tvrdi da će sve biti u redu i da nikakvih prijevara neće biti.

Izlazak iz krize
Taktika republikanaca, odnosno McCainove kampanje u posljednjim satima također je vrlo zanimljiva - u svakoj prilici čelni ljudi njegove kampanje tvrde da je utrka između dvaju kandidata u većini tradicionalno crvenih država, a koje su već dodijeljene Obami, zapravo vrlo tijesna i kako ne vjeruju ispitivanjima javnog mišljenja jer će za Obamu na kraju glasovati puno manje glasača.


Foto: Reuters

Republikanci zapravo stalno podržavaju privid da u velikom finalu stvari idu u McCainovu korist i da bi on mogao pobijediti, iako vrlo tijesno. To je zapravo, tvrde američki komentatori, vrlo dobra taktika, zato jer bi mogla potaknuti razočarane republikanske birače da ipak izađu na birališta u većem broju i tako umanje razmjere poraza.

Obama u prednosti od tri do 11 posto

Utrka po ključnim državama

S druge strane, Barack Obama, za razliku od svoga protivnika, posljednje sate uoči izbora slijedi poprilično ofenzivnu taktiku, napadajući žestoko države u kojima demokrati desetljećima nisu imali šanse, a na stranu stavlja one države koje su sigurno demokratsko utočište.

U svakom slučaju, današnji dan bit će povijesni dan za Sjedinjene Države zato jer pada odluka u kojem smjeru će krenuti zemlja i hoće li uspjeti svladati krizu, za koju mnogi tvrde da je najgora od vremena Građanskog rata.


Birački uragan na Floridi

Florida je bojište na kojem još nije pala odluka, iako su je mnogi na elektorskim kartama obojili u svijetloplavu boju, koja označava da ta država naginje Obami. No razlika je vrlo mala, svega tri posto, pa će ponovno trebati čekati konačne rezultate kako bi se bez ikakvih popratnih incidenata mogla proglasiti pobjeda jednog od kandidata. Florida je već danima pod opsadnim stanjem zbog redova za prijevremeno glasovanje, a na sam izborni dan očekuje se pravi birački “uragan”.


Nacionalni postoci

Istraživanja javnog mišljenja na nacionalnoj razini uglavnom Baracku Obami daju prednost od 7 do 11 posto, no u posljednjim danima kampanje sve se više naglašava da u izbornom sustavu kakav imaju Sjedinjene Države, takva istraživanja ne znače mnogo jer kandidat koji u ukupnom broju glasova na cijelom teritoriju Sjedinjenih Država dobije manji postotak glasova, još može pobijediti. To se dogodilo 2000. godine kada je George Bush pobijedio, iako je na nacionalnoj razini imao otprilike pola milijuna glasova manje od poraženog Ala Gorea.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije