Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka Putinu

Obama Medvedevu: Moći ću biti fleksibilniji nakon izbora

more, Vis, Komiža
Foto: Martina Berger-Bedić
1/2
27.03.2012.
u 17:25

Obama je ruskom predsjedniku kazao da će moći biti fleksibilniji u vezi s planiranim proturaketnim štitom nakon predsjedničkih izbora

Svi Američki mediji prenijeli su izjavu predsjednika Barack Obame koji je odbacio kritike republikanaca zbog dogovaranja s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom na summitu u Seulu što su tajno zabilježile kamere.

- To su moji zadnji izbori. Nakon izbora, imat ću više fleksibilnosti - rekao je Obama Medvedevu.

Republikanci, a napose najizgledniji Obamin protukandidat Mitt Romney, optužili su predsjednika da igra dvostruku igru što je on odbacio. Bolje nije prošao ni Dmitrij Medvedev kojeg ruski portali ismijavaju kao šefa države koji ne drži uzde vlasti u svojim rukama i dogovara se s Obamom iza leđa narodu.

Za sve je opet kriva moderna tehnika s kojom se ne snalaze današnji političari, zaključuju Amerikanci koji su skloniji Obami i ne vide ništa loše u razgovoru dva državnika. Naime,u privatnom razgovoru o planiranom postavljanju američkog proturaketnog sustava u Europi, koji je snimljen na summitu u Seulu, Obama je tražio od Medvedeva da mu Moskva ostavi prostora za dogovor o tome nakon američkih predsjedničkih izbora, a ovaj je odgovorio da će poruku prenijeti premijeru Vladimiru Putinu.

Sve bi ostalo samo u četri oka ili uha da razgovor nije snimljen i postao tražena roba na portalima, blogovima i u udarnim televizijskim terminima.

Svjestan ozbiljne situacije u kojoj se našao u izbornoj godini i to isključivo zbog vlastite nepažnje Obama je pokušao umiriti javnost i političke tabore.

- Iskreno govoreći, sadašnji trenutak nije primjeren za tako ozbiljne konzultacije - rekao je Obama i naglasio da je "jedini način da se u tim pitanjima postigne napredak konzultirati Pentagon, Kongres i dobiti potporu obiju strana", demokrata i republikanaca.

Najozbiljniji kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Mitt Romney je optužio Obamu za preveliku popustljivost i rekao:

- Rusija nije naš prijatelj na međunarodnoj sceni i zato je vrlo uznemirujuće i zabrinjavajuće vidjeti našeg predsjednika kako traži više fleksibilnosti i ne polaže račune Amerikancima za svoje odnose s Rusijom.

Medvedev je odmah reagirao i poručio Romneyju neka misli svojom glavom i shvati da je doba Hladnog rata davno prošlo te da Rusija nije "američki neprijatelj broj jedan".

- Obama i ja smo mogli i javno i privatno razgovarati no postoje dobra razdoblja za rješavanje političkih pitanja, a najbolje je kada su sve političke strane stabilne - vratio je lopticu republikancima.

Ruski blogeri ne štede ni Medvedeva kojem se izruguju da je mali poštar koji samo prenosi prouke velikom Vladimiru Putinu.

- Ne želim ni o čemu odlučivati. Prenijet ću Vladimiru - ironizira jedan ruski bloger, a drugi je uz fotografiju Putina s mobitelom napisao "Bok, ja sam Vladimir Putin. Ima li tko kakvu poruku za mene?".

Inače, republikanci s nepovjerenjem isčekuju novi predsjednički mandat Vladimira Putina jer su tijekom njegova dva ranija predsjednička mandata od 2000. do 2008. odnosi sa SAD-om tijekom predsjednika Georgea W. Busha bili pogoršani.

Komentara 3

OB
-obrisani-
17:44 27.03.2012.

Obama je ruskom predsjedniku kazao da će moći biti fleksibilniji u vezi s planiranim proturaketnim štitom >>>>> Mislim da je doslo vrijeme da Rusi poboljsaju svoje odnose sa Kubom i tamo postave svoj proturaketni stit za obranu od iranskih raketa.......he,he

LS
Ljuti Sipak sa Kacine
18:27 27.03.2012.

jos jedan dokaz da mrzi zemlju u kojoj se ni rodija i koja je deportirala njegovog oca. ali koja je to arogancija, on misli da ce opet ukrast izbore i onda ce moc sto oce. jedini koji vole obau su Euro Trash , jer oni volu vidit Ameriku na koljenima. evo poruke svim Euro Trashovima, obama nece biti izabran po drugi put i onda ce Amerika Kick Ass svima , a narocito Euro Trashovima kao na ovim portalu. God Bless America ..!!

OB
-obrisani-
21:55 27.03.2012.

he,he kaze Medo Obmani: \"Reci cu Vladimiru\"....zna se tko je gazda u Rusiji... How Putin Will Change The World -nadjite video

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije