Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA VIŠE ZABRANE

Obama: Dopustite partnerima homoseksualaca bolničke posjete

Barack Obama
AFP
16.04.2010.
u 12:44

Predsjednik SAD-a uputio je ministarstvu zdravstva zahtjev za donošenje propisa po kojem bolnice neće smjeti zabraniti posjet homoseksualnim partnerima pod izlikom "samo rodbina smije u bolnicu".

Memorandum upućen iz Bijele kuće u Department of Health and Human Services u četvrtak traži da se pacijentima omogući da sami odrede tko ih ima pravo posjećivati kad su bolesni i kome će biti prepuštene teške odluke o medicinskim pitanjima u njihovo ime (pristanak na rizičnu operaciju i sl.). Takve propise već su uvele bolnice u Delawareu, Nebraski i Minnessoti, a nedavno im se pridružila i Sjeverna Karolina.

U memorandumu je Barack Obama napisao:

- Malo je trenutaka u našim životima kad nam je suosjećanje i podrška potrebnije nego kad nam voljena osoba bude primljena u bolnicu... Ali svaki dan, širom Amerike, pacijentima je uskraćena ljubav i briga onih koji vole i koji bi htjeli biti uz njih.

Predsjednik je posebno naglasio da su homoseksualci "jedinstveno pogođeni" bolničkom politikom da uz bolesničku postelju smije biti "samo rodbina" jer se homoseksualcima "često ne dopušta da budu uz postelju partnera s kojima su skupa proveli desetljeća života – ne mogu biti uz osobu koju vole i ne mogu poslužiti kao pravni surogat za donošenje odluka ako to njihovi partneri ili partnerice nisu u stanju."

Izravan povod za tako odlučan potez bio je slučaj lezbijskog para Lise Pond i Janice Langbehn prije tri godine. Naime, kad je Lisu na odmoru u Floridi pogodio moždani udar, Janice nije mogla u njezinu sobu i morala je čekati da dođe Lisina sestra da bi uopće doznala što joj je s partnericom; dok je osoba s kojom je živjela 17 godina umirala, Lisa nije mogla biti uz nju, nego – u čekaonici.

Čim je potpisao memorandum o propisu kojeg će se morati pridržavati sve bolnice unutar saveznog sustava Medicare i Medicaid (većina američkih bolnica), Barack Obama osobno je nazvao Janice Langbehn i ispričao joj se što joj je država onemogućila da bude uz svoju najdražu osobu na samrti ; ta isprika ublažila je tugu Janice Langbehn nakon što je ona tri godine čekala na ispriku bolnice, koju nije dobila.

Prve reakcije na predsjednikov memorandum iznimno su povoljne, ne samo iz krugova boraca za prava istospolno orijentiranih osoba već čak i od konzervativaca, koji homoseksualnost možda ne odobravaju načelno, ali su svjesni da je besmisleno i nehumano dugogodišnjim partnerima braniti da budu uz bolesne ili umiruće voljene osobe. Kao što je Janice Langbehn rekla:

- Držati Lisu za ruku nije bilo pravo homoseksualaca, to je bilo ljudsko pravo.

Komentara 3

Avatar punkufer
punkufer
13:43 16.04.2010.

Budalaština. Ovim njegovim zahtjevima se podilazi pederima i stavlja ih se u povlašten položaj u odnosu na druge građane.

OB
-obrisani-
14:10 16.04.2010.

zivio obama i svi gayevi

MA
MagicSerb
17:31 18.04.2010.

Ova je tema stvarno potpuno bespredmetna. Nikad nisam ni razmišljao o tome da je tamo neko gay ili lezbić i da sad neko ko mu može doći u posetu mu može biti partner/ka!? Svejedno, mislio sam da se to podrazumeva. Sve do danas. Kad ono....Ni Amer\'ka nije što je nekad bila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije