Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Washingtonu

Obama će se neformalno sastati s Erdoganom

Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
29.03.2016.
u 23:41

Erdogan će biti jedan od 50 svjetskih državnika na nukleanom summitu u Washingtonu u četvrtak i petak i tih bi dana trebao službeno razgovarati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Američki predsjednik Barack Obama neformalno će se sastati s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom ovoga tjedna u Washingtonu, objavila je u utorak Bijela kuća odbacivši nagađanja da je izostanak službenog sastanka znak ignoriranja Ankare.

Erdogan će biti jedan od 50 svjetskih državnika na nukleanom summitu u Washingtonu u četvrtak i petak i tih bi dana trebao službeno razgovarati s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Bilo je puno nagađanja u turskim medijima o tome kako će Obama primiti Erdogana, a neki su pisali da će izostanak susreta značiti namjernu pljusku SAD-a Turskoj zbog neslaganja oko Sirije i smjera u kojem ide turska unutarnja politika.

Na konferenciji za novinare u Istanbulu uoči putovanja u SAD, Erdogan je rekao da je planiran susret s Obamom na summitu, iako nije znao koliko će trajati.

Bidenov ured je kasnije objavio da će potpredsjednik ugostiti Erdogana na sastanku u četvrtak u Washingtonu.

"Očekujem da će tijekom summita predsjednik imati priliku barem neformalno razgovarati s predsjednikom Erdoganom", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Iako su saveznici u NATO-u i koaliciji protiv Islamske države (IS), Washington i Ankara oštro su podijeljeni oko kurske milicije na sjeveru Sirije. Ta skupina uživa potporu SAD-a, dok je Turska, u sukobu s Kurdima na jugoistoku zemlje, smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je da se Turska i SAD razlikuju u brojnim pitanjima, ali da unatoč tome Washington smatra pomoć Ankare ključnom u borbi protiv IS-a.

Washington je također žestok kritičar stanja ljudskih prava i slobode medija u Turskoj. Biden je tijekom posjeta u siječnju rekao da Turska pruža loš primjer svojim odnosom prema medijima i optuživanjem sveučilišnih profesora za izdaju.

Erdogan s druge strane traži od američkih vlasti da poduzmu mjere protiv mreže škola kojima upravlja pokret povezan s islamskim propovjednikom Fetullahom Gulenom, turskim klerikom nastanjenim u SAD-u kojega Erdogan optužuje za vođenje "paralelne" države i pokušaj svrgavanja s vlasti u Turskoj.

Gulen, koji je u domovini optužen za terorizam, odbacuje sve optužbe. 

>> Potvrđen identitet drugog bombaša iz zračne luke. Erdogan: Bombaša el-Bakraouija smo deportirali, a Belgija oslobodila 

>> Obama pozvao medije da osude kandidate koji 'otvoreno lažu'

Komentara 12

DM
dr_max
06:51 30.03.2016.

Sastaju se na razini, kriminalaca i mafije što i jesu.

MR
Mr. Right
03:05 30.03.2016.

Amerika nikad nije imala ovako loseg predsijednika , a Turska dugo vremena nije imala ovako loseg predsijednika.

Avatar nekakav
nekakav
08:26 30.03.2016.

ajd već jednom napišite da se obama već nekoliko puta odbio sastati sa ukrajinskim profašističkim predsjednikom porošenkom. ajd, mediji, i 'mediji'. inače, voda, zrak, metali, sve su to mediji. oni prenose nešto. što vi prenosite, 'mediji'? vijesti? to nisu vijesti.esti. to su romani, fikcije, izmišljotine. vi stvarate događaje. a to se ne zove medijem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije