Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodvoravanje

Obama autobusom obilazi SAD spašavajući svoj imidž

'U.S. President Barack Obama steps off his bus at Magnolia's Deli and Cafe in Rochester, New York, August 22, 2013. Obama is travelling through New York state and Pennsylvania on a two-day bus tour t
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.08.2013.
u 09:31

Zaboravio je ime gradonačelnika Buffala. – Ovo mi se događa otkad sam napunio 52 godine. Kad sam imao 51, sve je bilo puno lakše, kazao je Obama

Američki predsjednik Barack Obama nije omiljen u javnosti kao što je bio u prvom mandatu ili na početku drugog u Bijeloj kući. Građani traže brži gospodarski rast, nova radna mjesta i bolji životni standard. Sve je to Obama obećavao najavljujući promjene u Washingtonu i na Wall Streetu, ali ništa se još nije ostvarilo u onoj mjeri u kojoj su njegovi glasači očekivali.

Bankrot države

Srednja klasa i dalje ima probleme s otplatom kredita za kuće, gubitkom radnih mjesta i školovanjem djece, a oni su uglavnom bili najglasniji u Obaminu izboru u prvom i drugom mandatu vjerujući da će njegovo iskustvo života u neimaštini i vlastito plaćanje studentskog kredita biti presudno za razumijevanje njihovih egzistencijalnih problema. Obama je jučer krenuo na dvodnevnu turneju autobusom od New Yorka do Pennsylvanije kako bi mogao razgovarati sa srednjom klasom građana koja očekuje njegovu pomoć. Na sveučilištu u Buffalu govorio je o povoljnijim uvjetima financiranja studiranja. Obamin izlet u New York i Pennsylvaniju ima za cilj promovirati i skore rasprave o saveznom proračunu koji Kongres mora odobriti do 30. rujna kako bi se spriječilo prvi “bankrot državne blagajne” u posljednja gotovo dva desetljeća. Dok je boravio u Buffalu predstavljajući novi plan svoje vlade, Obama je izviždan jer je zaboravio ime gradonačelnika tog grada.

– Ovo mi se događa otkad sam napunio 52 godine. Kad sam imao 51, sve je bilo lakše – rekao je Obama nasmijavši sve prisutne.

Podrška javnosti koju je predsjednik Barack Obama uživao nakon reizbora i inauguracije iščezla je zbog sve većeg nezadovoljstva Amerikanaca načinom na koji vodi gospodarstvo pa je njegova popularnost pala na granicu od 50 posto. Nedugo nakon što je u prosincu prošle godine osvojio drugi predsjednički mandat, Barack Obama je za 18 posto vodio ispred republikanskih članova Kongresa kada je riječ o tome kome građani više vjeruju u vezi s izlaskom iz recesije. Amerikanci su razočarani objema stranama, vlašću i oporbom, zbog osjećaja da stvari loše funkcioniraju u Washingtonu, u kojem od prosinca prošle godine traju borbe oko fiskalne krize i krize donošenja odluka. Gotovo tri četvrtine ispitanika kažu da ne osjećaju smanjenje troškova u svom svakodnevnom životu. Način na koji Obama sveukupno obavlja svoj posao pozitivnim drži 50 posto ispitanika, dva posto manje nego kada je u siječnju ponovno inauguriran za predsjednika, a poseban pad bilježi se među politički neopredijeljenima. Hoće li Obami pomoći dvodnevna autobusna turneja i obilazak radničke klase, brzo ćemo doznati, ali analitičari tvrde da su Amerikanci umorni od lijepih predsjednikovih priča i traže konkretne rezultate.

Veći porezi bogatima

Američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle prijavili su za 2012. prihod nešto veći od 600.000 dolara na što su platili porez od 18,4 posto. Obama se zalaže za uvođenje poreza od 30 posto za američke državljane koji zarađuju više od 250.000 dolara godišnje i smanjenje poreza srednem sloju.

>>Obama zatvorio ceste i razljutio mještane

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije