Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurdi sustava

O svom trošku mora voditi djecu u zatvor suprugu nasilniku

Mihaela I.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
13.06.2019.
u 17:30

Lj. Matijević Vrsaljko zastupa Mihaelu I. (25), majku dvoje male djece, koju su slučajni prolaznici spasili od bivšeg supruga, inače teologa koji je bio kandidat za svećenika, da je ne odveze nakon što ju je prebio i strpao u prtljažnik

Centar za socijalnu skrb ima pravo izvidjeti socioekonomske prilike u kojima djeca žive i upoznati se s njihovim zdravstvenim stanjem, ali tražiti od žrtve da izvještava počinitelja, s ruba je pameti, smatra odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko.

– Nisam vjerovala da stvari mogu biti toliko mahnite. Oni se vode načelom obveze suradnje roditelja koje, međutim, pretpostavlja normalne okolnosti. Ali ovdje govorimo o pokušaju ubojstva. Mihaela je čovjeku prilikom primopredaje djece, na redovnim kontaktima, prišla misleći da u ruci drži djetetovu majicu koju treba preuzeti i oprati, a on je u toj majici skrivao komad željeza i stao ju je njime udarati po glavi! Žrtva kaznenog djela počinitelju bi trebala pisati što su djeca jela i kakva im je stolica?! – pita se odvjetnica.

Mihaela I.
1/9

Pismeno obrazloženje

Lj. Matijević Vrsaljko zastupa Mihaelu I. (25), majku dvoje male djece, koju su slučajni prolaznici spasili od bivšeg supruga, inače teologa koji je bio kandidat za svećenika, da je ne odveze nakon što ju je prebio i strpao u prtljažnik. Centar za socijalnu skrb traži od nje da odgovori na pismo bivšeg supruga iz pritvora, gdje će dočekati 17. lipnja kada se protiv njega diže optužnica za pokušaj ubojstva. On traži informacije o djeci, a iz centra su Mihaeli rekli da mu ih oni nisu dužni dati, ali ona jest. Inače bi mogla zaraditi kaznenu prijavu.

– Od centra tražimo da se pismeno očituje o tome koje su Mihaeline obveze kad je riječ o počiniteljevu pismu. Kad dobije obrazloženje, Mihaela će prema njemu postupiti i svoje obveze ispuniti. Međutim, riječ je o tome da je to pismo nekog uznemirilo jedan dan, ali Mihaelu je uznemirilo trajno. Ljudi iz sustava ne žele biti dispečeri call centra za žrtvu, ali su zato revni kao služba podrške počinitelju kaznenog djela – oštra je Matijević Vrsaljko.

Unatoč protokolu

Iz Ministarstva za demografiju navode da Obiteljski zakon obvezuje roditelje na razmjenu informacija, pa i u slučaju ograničenog prava na roditeljsku skrb.

– Roditelj tada ima pravo na informacije o bitnim okolnostima vezanim uz osobna prava djeteta, a ista mogu biti ograničena ili oduzeta samo odlukom suda. Roditelj koji ne ostvaruje roditeljsku skrb nad djetetom ima pravo zahtijevati od drugog roditelja informacije, ako za to ima opravdani pravni interes i u mjeri u kojoj to nije u suprotnosti s djetetovom dobrobiti – kažu. Zbog smrskane ruke Mihaela nije mogla sve sama, pa joj Zaklada Solidarna drugi mjesec plaća pomoć u kući.

– Unatoč tome što protokol postoji godinama, nikad nisam čula da su centri sjeli i napravili plan izlaska žrtve iz kruga nasilja i pružili cjelovitu uslugu, nalaženje stana, posla, prekvalifikaciju... Žrtvu se i dalje tretira kao jednu od konfliktnih strana, a nasilniku se daju sva prava kao roditelju. Žena čiju je kćer otac pretukao dok je bila u bolnici, morala je o svom trošku svaki mjesec voditi djecu u Lepoglavu da vide oca – navodi Sanja Sarnavka.

VIDEO Bešćutan napad: Prišli mladiću, nokautirali ga pa pobjegli, morao na operaciju:

Ključne riječi

Komentara 14

SO
sokol99
17:40 13.06.2019.

Sve biser do bisera več me u ovom trulom pravosuđu ništa ne čudi? Pa mladi najviše bježe u civilizaciju radi trulog sustava. Samo boga molim da mi za sada netreba sudstvo.

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
17:38 13.06.2019.

bravo sdphdz!

MA
marijaqwer
17:55 13.06.2019.

Očekivati da državni uhljebi nešto riješe je potpuno nerealno. Uhljebi je tu da primi plaću i brine svoju brigu,a ne da riješava tuđe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije