Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

O 'prljavom vešu' na Medicinskom fakultetu znalo se 7 godina

Iz kaosa na medicini izlaz se pokušalo naći 2005. godine. Kulminacija je sadašnja korupcijska afera
14. listopada 2012. u 15:00 43 komentara 296 prikaza
'10.10.2012, Zagreb - Privodjenje profesora, asistenata i studenata na USKOK zbog placanja ispita na Medicinskom fakultetu. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Još prije sedam godina znalo se da na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, točnije na Zavodu za anatomiju, Zavodu za fiziologiju i Hrvatskom institutu za istraživanje mozga (HIIM) vlada potpuni kaos koji se očitovao u sukobu klanova, mobingu, znanstvenim podvalama, optužbama za znanstvenu manipulaciju...

Stoga je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta u ljeto 2005. godine imenovalo peteročlano povjerenstvo kojemu je zadaća bila “utvrditi opseg oblika narušavanja legalnosti i akademske korektnosti postupaka u znanstveno-istraživačkom radu i postupaka izbora u znanstvena zvanja”.

Kriza morala

Večernjak donosi nalaze trojice stručnjaka, članova spomenutog povjerenstva, koji su nakon proučavanja dokumentacije o odbijanju publiciranja radova, odgodi izbora u znanstveno-nastavno zvanje docenta te analiziranju točnosti podataka koji su objavljeni u znanstvenom časopisu, napravili iscrpne analize. O čemu je riječ možda najbolje oslikava mišljenje psihijatra koji je kao član povjerenstva u svom zaključku fakultetu postavio dijagnozu “ozbiljnog poremećaja u radnoj zajednici“, naglasivši da je samo funkcioniranje fakulteta zbog takvog stanja ozbiljno ugroženo.

Uzroke koji su doveli do toga psihijatar je pronašao u HIIM jer su si “šefovi zavoda svojevoljno uzeli u ruke ovlasti na koje nemaju pravo” i tako se sukobili sa šefovima Zavoda za anatomiju i Zavoda za fiziologiju. Očitovalo se to u “guranju” kandidatkinje za izbor u znanstveno zvanje, bez obzira na to što nije imala potreban broj radova objavljenih u međunarodnim publikacijama, a što je bilo nužno za izbor. Drugi problem koji je doveo do narušenog stanja među znanstvenicima po psihijatrovoj interpretaciji jest pasivnost dekanata Fakulteta koji nije posegnuo za svojim ovlastima i riješio sukob:

“Rektorat Univerziteta, čini se, također nije poduzeo neke mjere... Nezdravi razvoj događaja može se dobrim dijelom zahvaliti stavovima tijela fakulteta (dekanat, fakultetsko vijeće i drugi), koji pasivno promatraju ovu “borbu i oportunistički se priklanjaju i daju za pravo jačemu” - navodi psihijatar u analizi pa zaključuje:

“Sve ovo govori o kršenju pravila i o ozbiljnom poremećaju međuljudskih odnosa u ovoj radnoj organizaciji. Ovakav poremećaj, bez sumnje, dovodi do krize morala i propadanja etičkih principa. Kolegijalnost i akademska korektnost gube se u ovakvim okolnostima.”

Iz ekspertize stručnjaka koji je analizirao jesu li podaci publicirani u The Journal od Immunology valjani, ili kako je to implicirao jedan od šefova tri spomenuta sukobljena zavoda, nisu, taj se stručnjak čudi što ovaj slučaj u dvije godine nije izveden na čistac pa kaže:

“Sramota je za Medicinski fakultet u Zagrebu i za hrvatsku znanost da se ovaj predmet već poteže više od dvije godine. Kome to koristi? Začuđuje me neodlučnost i neefikasnost dekana (i prijašnjeg i sadašnjeg) Medicinskog fakulteta. Zar dekan nije najviše tijelo koje se brine i štiti integritet Medicinskog fakulteta i njegovih nastavnika i znanstvenika?”

Taj je stručnjak u svojoj analizi stanja na Medicinskom fakultetu naveo i da nije siguran da rješavanje nezdravih odnosa u Zavodu za anatomiju, Zavodu za fiziologiju i Hrvatskom institutu za istraživanje mozga i među njima treba prepustiti Sudu časti, Znanstveno-nastavnom vijeću ili nekom drugom forumu jer je uvjeren da je to slučaj koji mora raspetljati dekan osobno “ako ustreba, uz pomoć radnih tijela članova koji moraju biti potpuno nepristrani.”

Moguće kazneno djelo

U Povjerenstvu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jedan od članova bio je i predavač na fakultetu u Ljubljani koji je o “prljavom vešu” svojih zagrebačkih kolega zabilježio da se radi o sistematičnom vrijeđanju, omalovažavanju, ponižavanju, verbalnim napadima...

U svemu što se događalo on vidi i elemente timskog mobinga pa navodi da se u tom slučaju radi o kaznenom djelu, zbog čega nisu isključeni, kao krajnja varijanta, i sudski postupci.

Nadležno ministarstvo zanimalo je što povjerenstvo misli o legalnosti izbora u znanstveno zvanje suradnika, akademskoj korektnosti u ocjeni znanstveno-istraživačkog rada i vrednovanju ličnosti i rada kolega suradnika na fakultetu i izvan njega. “Narušeno” – bio je odgovor koji je psihijatar dao na sva tri pitanja.

Taj je stručnjak za prevladavanje krizne situacije na Medicinskom fakultetu, koju je nazvao problematičnom, vidio u nizozemskoj praksi koja u takvim situacijama u kriznom žarištu, kao što je to, po njegovu mišljenju, Medicinski fakultet, postavlja prinudnu privremenu upravu čija je zadaća traženje strategije koja će dovesti do normalizacije stanja. Ali, taj prijedlog nije zaživio.

>>Prodaja ispita: Među uhićenima sin i suprug Bajićeve zamjenice

Dragan Primorac ne želi komentirati &sca

Dragan Primorac ne želi komentirati što se događalo poslije

- Nakon predstavke u kojoj se tvrdilo da na Medicinskom fakultetu postoje brojne nepravilnosti, dao sam nalog državnom tajniku Slobodanu Uzelcu da se osnuje međunarodno povjerenstvo kojemu je zadaća bila utvrditi istinu – kaže Dragan Primorac, te 2005. godine ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Primorac ne želi komentirati što se dogodilo nakon što su stručnjaci podastrli svoje ekspertize u kojima su pobrojili sve anomalije međuljudskih odnosa na fakultetu. Dr. Matko Matušić, čija je supruga Ana tada i prijavila nepravilnosti, tvrdi da je Slobodan Uzelac bio jako ljutit što ni fakultet ni rektorat nisu poduzeli ništa da otklone nepravilnosti i situaciju na medicini vrate u normalno stanje. Unatoč analizama, ništa nije poduzeto.

Što su tvrdili stručnjaci NEPRIJ

Što su tvrdili stručnjaci

NEPRIJATELJSTVO: Negativni stavovi dovode do eskalacija u slučajevima kada se traži suradnja i zajednička odluka šefova zavoda (radi se o Zavodu za fiziologiju, Zavodu za anatomiju i HIIM). Svaka strana traži svoju pravdu, apelirajući na institucije koje bi im trebale dati potporu i zaštitu.

PODVOJENOST: Može se pretpostaviti da je ovim sukobima ometeno funkcioniranje dekanata, Fakultetskog vijeća i drugih fakultetskih tijela. Pogođeni su i drugi odjeli Fakulteta, stvarajući podvojenosti pojedinih suradnika, međusobno nepovjerenje i druge negativne pojave u borbi za opstanak i zaštitu.

PATOLOGIJA SISTEMA: Kao medicinar (psihijatar) vidim ovaj konflikt u ovoj radnoj zajednici ne samo kao problem remećenja reda, običaja i pravila zajednice, te kršenja prava djelatnika, već i kao poremećaj u interakcijama sudionika koji dovodi do poremećaja (ili patologije) sistema.

NEEFIKASNOST DEKANA: Začuđuje me neodlučnost i neefikasnost dekana (i prijašnjeg i sadašnjeg) Medicinskog fakulteta. Zar dekan nije najviše tijelo koje se brine i štiti integritet Medicinskog fakulteta i njegovih nastavnika i znanstvenika?

Ispiti se na Medicini plaćali i seksualn

Ispiti se na Medicini plaćali i seksualnim uslugama?

Osim novca za pozitivnu ocjenu u indeksu neki su profesori na Medicinskom fakultetu u Zagrebu od svojih studentica tražili i intimne odnose. Informacija je to koju je Novom listu proslijedio pouzdani i anonimni izvor koji tvrdi da je dobro upoznat sa svim događanjima na fakultetu.

On kaže da mu nije jasno zašto niti jedna od studentica do sad nije prijavila profesora zbog traženja seksualnih usluga u zamjenu za prolazak na ispitu. Pretpostavlja da je tomu, kao i u slučaju neprijavljivanja traženja novčanog mita, kumovao sram.

Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • josmalopanestalo:

    al´ ga ovi mogu pričati i pisati

  • atomised:

    I u ovom i u članku objavljenom u subotu nikako da se dozna zbog čega je izvješće te međunarodne komisije objavljeno tek sada, odnosno 6-7 godina nakon što je sastavljeno. U jučerašnjom članku je dana tvrdnja da je Uzelac sve ... prikaži još! naručio, pa predao dekanici Mediicinskog fakulteta koji ga je skrila !?! Nažalost nije objašnjeno zbog čega se junak Uzelac prema tome postavio na način, "eto pojeo vuk magare". Danas čitamo da nije Uzelac naručio međunarodnu studiju već ministar Primorac. No pitanje i dalje ostaje. Ako je već dekanica sve to stavila u ladicu, zašto su državni dužnosnici čekali? Zašto o ovome čitamo gotovo 7 godina kasnije? Naravno, sva ova pitanja pod uvjetom da su informacije točne i da se ne radi o nekakvom obračunu.

  • PLETER S PLIVE:

    U ovom članku je napisano puno toga, ali nije ono najvažnije. Što je sa onima koji se nisu mogli upisati na Medicinski fakultet, jer su imali "samo" odlične ocjene, a nisu imali nikakvu vezu? Drugo, zašto je tako smiješno mala ... prikaži još! kvota upisnika na ovaj fakultet kada se zna da RH nema dovoljno liječnika? Očito je da je ovaj fakultet postao privilegij kaste i nije otvoren za sve izvrsne mlade ljude podjednako.