Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u saboru o sukobu

O 'nečemu što se nije dogodilo' na Odboru raspravljali 40 minuta

'24.05.2012., Zagreb - Raspravom o godisnjem Izvjescu o radu puckog pravobranitelja Hrvatski sabor nastavio je 4. redovitu sjednicu. Boris Blazekovic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
22.02.2013.
u 12:55

Jednoglasno je usvojen zaključak da Blažeković nije poštovao proceduru te je njegov zahtjev odbačen

Odbor za Ustav odbio je zahtjev HNS-ova Borisa Blažekovića za davanje mišljenja o povredi Poslovnika od strane potpredsjednika Sabora Nenada Stazića, i to zbog proceduralnog propusta. Blažeković je, složili su se svi nazočni članovi odbora, u trenutku kad je smatrao da je Stazić prekršio Poslovnik trebao Stazića s time suočiti i najaviti da će od odbora zatražiti mišljenje o povredi. S obzirom da to nije učinio, nego je bez najave poslao zahtjev, izgubio je pravo pa odbor nije ni trebao raspravljati o meritumu stvari, odnosno utvrđivati je li Stazić prekršio Poslovnik ili nije. Iako je većina zastupnika ustvrdila da zahtjev nije ni trebao biti uvršten na dnevni red, to ih nije spriječilo da o temi opširno raspravljaju. Gotovo 40 minuta jedan za drugim uzimali su riječ, a često su svoje govore započinjali riječima "slažem se da o ovo nije ni trebalo stavljati na dnevni red". A problem je nastao kada je Stazić kao predsjedavajući sjednice u četvrtak upozorio Blažekovića da se drži teme u svom izlaganju.

– Bila je riječ o izmjenama Zakona o državnim službenicima, o tri kratka članka, a kolega Blažeković je rekao kako neće govoriti o nekoliko članaka nego o cijelom zakonu, dakle sam je najavio da će govoriti izvan teme. Ja ga dobronamjerno upozoravam da se drži teme. Njegova rasprava bila je tolerantna, ali potpuno promašena. Žao mi je što je on to shvatio kao napad na sebe i ja ću mu se ispričati iako smatram da nisam povrijedio Poslovnik – dao je Stazić svoje viđenje.

Na sjednici odbora dogodila se i rijetko viđena stvar, a to je da se HDZ-ov Vladimir Šeks složio s "ljutim neprijateljem" Stazićem.

– Meni je iskreno žao što se moram složiti s mišljenjem potpredsjednika Stazića. Kolega Blažeković sam je rekao da neće govoriti o temi – našalio se Šeks.

Iako smatra da je Stazić pogriješio, ali zato što Blažekoviću nije dao opomenu, Šeks kaže kako je HNS-ovac trebao reći da se ne slaže s postupkom predsjedavajućeg i da traži da se o tome očituje odbor za Ustav. HDZ-ov veteran na kraju svog izlaganja još jednom je rekao "na svoju neizmjernu žalost moram se složiti s potpredsjednikom Stazićem".

Blažeković nije došao na sjednicu pa ga je "branio" stranački kolega Goran Beus Richembergh koji je ustvrdio kako je sve to zapravo nesporazum.

– Ali ne bih volio da se to pretvori u lanac nesporazuma. Ako se zakon mijenja u jednom manjem dijelu, ne znači da se o njemu i njegovu duhu ne može raspraviti. Ponekad i mala promjena može promijeniti duh cijelog zakona – rekao je Beus priznajući da se Blažeković odboru nije obratio na Poslovnikom propisan način.

Blažekovića je branio i SDSS-ov Milorad Pupovac uz tvrdnju da se on, u širem smislu riječi, i držao teme, a da je to što se nije fokusirao na same izmjene zakona njegovo zastupničko pravo.

– Nema smisla da odbor raspravlja jer ni potpredsjednik nije izrekao stegovnu mjeru niti je Blažeković bio spriječen da govori. Smatram da se zastupnicima mora dopustiti malo širine jer zamislite kako bi u suprotnom bilo Damiru Kajinu – našalio se i Pupovac.

Stazić ih je pokušao uvjeriti kako je Blažekovića upozorio iz dobre namjere, zato što mu je bilo žao što su mu se ostali zastupnici smijali na promašenom izlaganju. SDP-ov Ivo Jelušić upozorio je kako odbor raspravlja o nečemu što se nije dogodilo jer ni Stazić nije izrekao opomenu niti je Blažeković najavio da će podnijeti zahtjev za očitovanjem.

– Ovo o čemu raspravljamo nema veze – rekao je, a drugi su zastupnici predlagali predsjedniku odbora Peđi Grbinu da ubuduće takve zahtjeve ne stavlja na dnevni red.

No, Grbin se branio kako nema izbora jer mu Poslovnik nalaže da svaki takav zahtjev mora staviti na dnevni red u roku 24 sata od podnošenja, a članovima odbora jedina je mogućnost da odbiju prijedlog da se takav zahtjev uvrsti na dnevni red. Zaključak kojim se odbija Blažekovićev zahtjev članovi odbora jednoglasno su usvojili.

>>Stazić: Glavni ravnatelj odgovara Nadzornom odboru, ali samo on upravlja HRT-om

Komentara 1

OP
objektivni_promatrač
16:14 22.02.2013.

Bitno je da svi skupa primaju ogromne plaćetine, mi ih plaćamo za to što mlate praznu slamu. Kako ovo drugačije nazvati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije