Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitsko vijeće

Jedini investitor rekonstrukcije na Turističkoj palači može biti samo Grad Split

Ivo Baldasar
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
09.10.2014.
u 14:16

Potrebno je radove pokrenuti što je moguće prije s obzirom na derutno stanje objekta, a gradonačelnik je preuzeo dužnost da za iduću sjednicu pripremi informacije o dinamici radova na Palači

Jedini investitor rekonstrukcije ili bilo kakvih radova na Turističkoj palači može biti samo Grad Split. Potrebno je radove pokrenuti što je moguće prije s obzirom na derutno stanje objekta, a gradonačelnik je zadužen da za iduću sjednicu pripremi informacije o dinamici radova na Palači. Zaključak je to koji su donijeli splitski gradski vijećnici na prijedlog Jure Šundova (HGS), nakon što je poslije rasprave koja je trajala skoro šest sati dogradonačelnica Aida Batarelo povukla prijedlog da se plodouživanje dodijeli tvrtki Valleus.

Natječaj za Turističku palaču pred splitskim je vijećnicima branila dogradonačelnica jer je Ivo Baldasar službeno u Italiji.

– To je mali projekt od oko 7 milijuna kuna. Njegova sreća i nesreća jest što se nalazi u Splitu. Sreća je u tome što će Split dobiti novu rekonstruiranu građevinu, a nesreća je što mora proći put koji prolazi svaki projekt u ovom gradu, a to je put blaćenja i kriminalizacije – rekla je Batarelo.

Poništiti natječaj?

Jure Šundov (HGS) očekivano je podnio amandman po kojemu će Grad sam obnoviti Turističku palaču i poništiti natječaj na kojemu je kao najbolji kandidat izabrana tvrtka Valleus, iza koje stoji Stipe Mađor, jedan od sponzora gradonačelnikove kampanje.

Luka Podrug (HČSP) komentirao je kako je natječaj bio namješten jer je potvrda o nekažnjavanju vlasnika tvrtke F-Tours International, čija ponuda je bila bolja, važeća, a zbog nje su ga diskvalificirali. Daša Dragnić (NL Marijane Puljak) navela je niz nelogičnosti – od odluke o rekonstrukciji koja je donesena mimo Gradskog vijeća, do studije Ekonomskog fakulteta koja je valorizirala pobjedničku ponudu, napisane u rujnu, a datirane s kolovozom... Petar Škorić (HDZ) otvoreno je prozvao gradonačelnika Baldasara za namještanje natječaja za tvrtku osnovanu u stanu njegova sponzora čija je jedina djelatnica i navodna vlasnica njegova tajnica. Nije bilo javne nabave pa odbijeni ponuđači nemaju pravo na žalbu.

– Naše sumnje potvrdila je i sama Studija isplativosti. Htjeli ste nam predstaviti da je pripremljena prije natječaja. Tvrtka koja je dobila posao osnovana je samo zbog ovoga natječaja. Postoji osnovana sumnja o zlouporabi položaja i ovlasti gradonačelnika i njegovih suradnika. SDP-ova garnitura spremna se koristiti čak i nezakonitim sredstvima, ovo je blamaža, u godinu i pol dana ništa se nije napravilo – poručio je Škorić i zatražio poništenje natječaja i povlačenje prijedloga da Grad sam izgradi palaču. Treba izraditi projekt, ponuditi cjelovito rješenje, a ne pribjegavati privremenim, rekao je Škorić. Za raspravu se prijavila većina vijećnika.

– Ja sam prijatelj Stipe Mađora. On je bio sponzor i meni, a i HDZ-u. Što taj čovjek doživljava! Prozivke, Uskoci, poskoci, samo zato što se javio na natječaj – rekao je Roda (HSP- AS).

Nepotpuna dokumentacija

Hrvoje Marušić (HDZ) pitao je zašto je diskvalificiran bolji ponuđač? Ako je dao i nepotpunu dokumentaciju, njegova je ponuda je u 30 godina za 25 milijuna kuna viša od Valleusove. Trebalo je poništiti natječaj i dati mu priliku da upotpuni dokumentaciju, smatra Marušić.

– Zašto lažete – pitala je Marijana Puljak dogradonačelnicu Aidu Batarelo podsjetivši je na njezine izjave kako ne zna tko je vlasnica Valleusa i da je bilo presudno 10 posto od dobiti koje će dati Gradu, iako to nije bilo u natječajnoj dokumentaciji.

Batarelo je prvo odgovorila Marijani Puljak ustvrdivši da je šokirana njezinom izjavom da laže. Uzvratila joj je da obmanjuje javnost.

– Da smo zvali vlasnika F-Torsa da nadopuni svoje materijale, drugi bi se mogli buniti – rekla je opet ustvrdivši da se cijeli slučaj kriminalizira i politizira jer ta tvrtka nije dobila posao.

>>O Turističkoj će palači raspravljati bez Baldasara, on ide u Italiju

>>'Dopustili se Željku Kerumu da odlaže šut u zaštićenom prostoru!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije