Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

O logoru Kerestinec svjedočit će i Josip Perković

'27.03.2012., , Zagreb - Na Zupanijskom sudu pocelo sudjenje Stjepanu Klaricu i drugima, zbog ratnog zlocina u ratnom vojnom zatvoru Kerestinec. Stjepan Klaric. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
27.03.2012.
u 17:00

Petorica optuženih zanijekala su krivnju, a tereti ih se za torture nad zarobljenicima od kraja 1991. do svibnja 1992.

– Časni sude, nismo krivi! – kazali su Stjepan Klarić (54), Dražen Pavlović (46), Viktor Ivančin (59), Željko Živec (43) i Goran Štrukelj (44), kojima je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima. Prema optužnici, Klarić se tereti da je kao zapovjednik Kerestinca dopuštao optuženicima, ali i drugim neimenovanim pripadnicima HV-a, da fizički i psihički zlostavljaju ljude koji su od prosinca 1991. do 25. svibnja 1992. dovođeni u Kerestinec.

U tom razdoblju, navodi se u optužnici, najmanje 20-ak osoba je premlaćivano, "tretirano" elektrošokovima, tjerano na oralni seks i masturbaciju, prisiljavano da goli trče po dvorištu... Među žrtvama je bilo i desetak žena, a neke su iskazivale i kako su bile izložene seksualnom zlostavljanju. Jedna od zarobljenih žena, koja je u Kerestinec stigla trudna, pobacila je zbog psihičkog zlostavljanja.

Sudsko vijeće prihvatilo je dokazne prijedloge optužbe i obrane, a osim žrtava, među svjedocima čije je saslušanje usvojeno jesu i Josip Perković te Mate Laušić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije