Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni sastanak

O čemu su osam sati razgovarali Obama i kineski predsjednik

Jaroslav Navratil
Foto: Reuters
1/2
09.06.2013.
u 11:04

Obama i Xi Jinping dogovorili su čvršće veze ove dvije zemlje, ali i da će raditi na smanjenju emisije stakleničkih plinova

Osam sati proveli su Barack Obama i kineski predsjednik Xi Jinping na neformalnom summitu u Californiji razgovarajući o hakerskim napadima za koje Amerikanci optužuju Kineze, Sjevernoj Koreji i klimi.

Čelnici zemalja koje su u prilično zahlađenim odnosima uspjeli su dogovoriti da će obje vlade raditi na smanjenju globalne emisije stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene.

Može se reći da je sastanak urodio plodom za oba državnika. Obama je mogao diplomatski predstaviti problem hakerskih napada za koje optužuju Kineze (navodno su im krali vojne i industrijske tajne podatke), a Xi je mogao predstaviti tržišni model u kojem bi i Kina bila ravnopravna članica globalnog tržišta. Čelnici su dogovorili buduće čvršće vojne veze SAD-a i Kine i bolju komunikaciju dvije velesile.

Stručnjaci za ovaj sastanak predviđaju da bi mogao imati povijesno značenje, te da je ovo možda trenutak zbližavanja dvaju predsjednika i sređivanja dugogodišnjih zahlađenih odnosa SAD-a i Kine.

Američki mediji nedavno su se raspisali o hakerskim napadima Kineza na Pentagon, no oni su opovrgnuli tvrdeći da ne trebaju nikakvu vanjsku pomoć za napredak svoje vojske.

 >>Obama građanima: Da, špijuniramo vas, ali za vaše dobro

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije