Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska unija

O budućnosti EU odlučuje šest događaja u 15 sudbonosnih dana

euro (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
12.06.2012.
u 08:00

Euroforija: odobren paket pomoći od 100 milijardi eura Španjolskoj ohrabrio je investitore

Pred Europom su dva tjedna koja će odrediti njezinu sudbinu! Analitičari su sigurni da će ovaj lipanj biti ključan mjesec nakon kojega će se znati hoće li Europa pronaći snage da napokon riješi problem dužničke krize koja je osakatila europsko, ali i svjetsko gospodarstvo. O šest događaja koji će se zbiti od srijede 13. pa do 28. lipnja ovisi sudbina EU.

Kriza seli u Italiju i na Cipar

Najprije će njemački Bundestag glasovati o europskom stabilizacijskom mehanizmu bez kojeg nema spasa za zemlje poput Grčke, Španjolske ili Portugala. Uslijedit će parlamentarni izbori u Grčkoj i Francuskoj na kojima se očekuje pobjeda ljevice, opcija koja se protive politici velike štednje koju je nametnula njemačka kancelarka Angela Merkel. U lipnju će se susresti i čelnici 20 najmoćnijih zemalja svijeta iz skupine G-20. Također, očekuje se da će ministri financija 17 zemalja eurozone 21. lipnja Španjolskoj odobriti 100 milijardi eura pomoći za spas bankarskog sustava.

A namjera zemalja eurozone da spase španjolski financijski sektor dočekana je s oduševljenjem među investitorima. Tako su svi ključni europski indeksi skočili u ponedjeljak nakon što je neočekivano visok iznos pomoći Španjolskoj za spašavanje problematičnih banaka naveo investitore da krenu u kupnju dionica u financijskom sektoru. Indeks Londonske burze FTSE skočio je 0,9 posto, na 5.482 boda, frankfurtski DAX uzletio je 1,9 posto, na 6.245 bodova, dok je pariški CAC poskočio 1,31 posto, na 3.091 bod.

Rast su predvodile dionice španjolskih banaka, pri čemu je Banco Santander uzletjela 3,9 posto, a najteže pogođena banka Bankia vinula se čak osam posto. Dobro raspoloženje investitorima nisu pokvarile niti loše vijesti iz Italije i s Cipra, koje su vjerojatno sljedeće zemlje koje će morati zatražiti novčanu pomoć.

Skočili i Japanci

Ministri žele ojačati španjolski bankovni sustav prije izbora u Grčkoj sljedećeg vikenda koji bi mogli približiti tu zemlju izlazu iz eurozone i potaknuti širenje krize na druge zemlje. Zagrebačka burza skočila je jučer jedan, a tokijska dva posto.

Komentara 15

TO
Toni50
08:26 12.06.2012.

Euroforija - Odobreni paket pomoći od 100 milijardi eura Španjolskoj ohrabrio je investitore, "Pamet i logika politike" """Ohrabrio""" one iste investitore koji su kroz poreze, namet uplačivali državi = banci tu istu lovu morali dati da bi vladari diktatori eu- eu- te novce poklonili Španjolskoj da te budale ponovo ""rade posluju za praktički svoj Grčkoj , ili Španiji poklonjeni novac" novac njihovih građana koji su radili i previsoke poreze morali plačati da ogromna suma novaca služi za prebacivanje tamo vamo bez ekonomskog smisla.... Zašto smo siromašni mi u Hrvatskoj samo zato jel mnogi koji rade nisu u stanju da zrade toliko mnogo isto je ko i u fmiliji 10 članova a radi jedan ili dva zaista od toga za zaradu... Ostali 8 isto rade "nekorisni posao" prodaju staru robu neki metu dvorište peru rublje , kuhaju rućak idu u dučan i sade cviječe brinu se o djeci paze ih hrane mačk i psa... I loše im ide... Eto zašto dijelom zbog toga dijelom što je to loš sistem a mudrih promjene nema i nemoguće je riješenje osim sistema izgladnjivanje svih.

OB
-obrisani-
08:38 12.06.2012.

Ukratko, komunistička Kina ekonomski je porazila kapitalistički Zapad.

NO
novahrvatska
08:07 12.06.2012.

EU-nija nema budućnosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije