Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZJZ OBJAVIO IZVJEŠĆE

Nuspojave na obvezna cjepiva rijetke, mogući su sinkopa, encefalitis...

Cijepljenje ilustracija
Foto: Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye
1/3
15.03.2022.
u 08:29

Među 16 prijavljenih nuspojava nakon cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole 2019. u šest slučajeva prijavljene su postvakcinacijske ospice koje prolaze bez terapije i nisu zarazne

Korist od cjepiva neusporedivo je veća od mogućih posljedica i nedvojbeno je da su cjepiva iskorijenila niz bolesti, od kojih su mnoge smrtonosne. To ne znači da treba zanemariti činjenicu da svaki lijek nosi moguće nuspojave. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u okviru redovnog nadzora nad provedbom Programa obveznih cijepljenja prati i nuspojave cijepljenja za 14 cjepiva iz obaveznog programa (MoPaRu, BCG, DTP...) i još 15 neobaveznih cjepiva (protiv bjesnoće, krpelja, gripe...), a upravo su objavili izvješće za 2019. i 2020. godinu.

Hladni oblozi

– Osnovna svrha Registra nuspojava nije ustanoviti točan broj očekivanih nuspojava. Svjesni činjenice da se nigdje u svijetu, pa tako ni kod nas ne prijavljuje svaka očekivana nuspojava, poput lokalne reakcije ili blago povišene tjelesne temperature, broj prijava blagih nuspojava treba tumačiti u tom kontekstu. Međutim, eventualne veće promjene u učestalosti nuspojava mogu upozoravati na potrebu da se temeljitije ispita neka pojava ili cjepivo, pod uvjetom da promjena učestalosti prijava nije posljedica promjene sustava prijavljivanja ili senzibilizacije zdravstvenih djelatnika – objašnjavaju iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a u prošlotjednom izvještaju o nuspojavama cijepljenja za 2019. i 2020. godinu, koji su uredili epidemiolozi dr. Bernard Kaić i dr. Vesna Višekruna Vučina.

Tijekom 2019. godine prijavljene su 163 nuspojave nakon cijepljenja, a 85 ih se tiče cjepiva iz Programa obveznih cijepljenja. U 2020. prijavljene su 102 nuspojave na cijepljenje, od toga 59 na "obvezna" cjepiva. U najvećem broju slučajeva riječ je o lokalnim reakcijama koje su prošle bez posljedica, povišenoj tjelesnoj temperaturi i glavobolji, dok se ozbiljnije nuspojave javljaju (vrlo) rijetko. Kod nekih se pokazalo da su lokalne reakcije učestalije u docjepljivanju nego u primarnom cijepljenju.

Foto: Večernji list

Istraživanje provedeno u HZJZ pokazalo je da medikamentozna terapija (sistemska primjena analgetika/antipiretika, antihistaminika ili kortikosteroida) ne skraćuje znatno trajanje opsežnih lokalnih reakcija nakon primjene cjepiva DTaP-IPV/Hib u odnosu na primjenu hladnih obloga bez lijekova. Ozbiljne nuspojave javljaju se vrlo rijetko, u manje od 0,01%.

Među 16 prijavljenih nuspojava nakon cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole 2019. u šest slučajeva prijavljene su postvakcinacijske ospice. "Postvakcinacijski parotitis, morbili i rubela javljaju se rijetko (kod 0,1 do 1% cijepljene djece) kao posljedica cijepljenja atenuiranim živim cjepivom protiv tih bolesti, a klinička slika je blaga i prolazi u većini slučajeva spontano bez terapije, što je bio slučaj i kod ovih prijava sumnje. Važno je napomenuti da osobe s postvakcinacijskim ospicama nisu zarazne za okolinu", napominje se u izvješću.

Što se tiče alergijskih reakcija, one se od blagih (osip) do teških oblika (anafilaktička reakcija) mogu javiti nakon primjene svakog lijeka. Ozbiljne alergijske reakcije nakon cijepljenja javljaju se vrlo rijetko, u Hrvatskoj se godišnje prijavi tek jedna ili dvije alergijske reakcije koje zahtijevaju primjenu adrenalina te nekoliko alergijskih reakcija koje zahtijevaju primjenu kortikosteroida.

Bol u kuku

Među ostalim, zabilježen je slučaj encefalitisa 4 tjedna nakon cijepljenja (DTP), a terapija je dovela do brzog oporavka. Prijavljena je 2020. jedna neurovegetativna reakcija (sinkopa) nastala odmah nakon cijepljenja (MoPaRu), a spontani oporavak uslijedio je nakon pola sata. Zabilježena je i prijava pojave proljeva i povraćanja dan nakon primjene cjepiva. Nakon cjepiva protiv HPV-a prijavljena je i jedna sumnja na nastanak reaktivnog artritisa, dan nakon cijepljenja javila se bol u kuku, koja se postupno proširila i na oba koljena uz pojavu uvećanih limfnih čvorova u preponi. Primjenom terapije (nesteroidni antireumatici) bol u zglobovima se povukla bez posljedica.

Komentara 7

NI
Nika73
10:03 15.03.2022.

Moje dijete je imalo reakciju na svako obvezno cjepivo primljeno do 4-te godine života. Liječnica ni jednu reakciju nije htjela prijaviti, a bilo je zaista zbrinjavajućih, ni na hitnoj cjepivo nisu htjeli navesti kao uzrok. Moje dijete ima posljedicu reakciju na sve konzervanse. "Hvala" medicini🤬

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
09:06 15.03.2022.

Aha, Ivan Pernar otvorio je prije 2 godine grupu na fejsu "oštečeni od cjepiva" u roku tjedan dana imao je 15.000 ljudi u grupi i preko 5000 svjedočenja majki i očeva o zdravoj djeci do određenog cjepiva a nakon toga katastrofa... Možete misliti o Pernaru šta želite, nije o njemu riječ nego o svjedočenjima roditelja čija su djeca zdrava rođena a nakon pikanja teška oboljenja, raznih vrsta.

ID
ivo.dzinic
08:41 15.03.2022.

Normalno da su za ta cjepiva nuspojave neznatne jer su sva cjepiva godinama ispitivana i tek onda puštena u upotrebu. Zato imamo cjepiva protiv covid19 virusa koja su ispitivana tri tjedna i to na 100% zdravim ljudima i direktivom pod obavezno natjerano stanovništvo na cijepljenje. Cijepivo uopće nije efikasno jer i cjepljen ponovo se zaraziš virusom a nuspojave niti jedan proizvođač ne spominje niti odgovar za njih. Nuspojava ima brdo samo nitko nema muda objaviti sve to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije