Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nuklearni summit u Seoulu privukao desetke prosvjednika

Nuklearni će čelnici i stručnjaci na summitu, koji počinje u ponedjeljak, raspravljati o sigurnosti nuklearne energije.
23. ožujka 2012. u 20:04 1 komentara 5 prikaza
Wimbledon
Foto: Reuters | AFP
Pogledajte galeriju 1/2

Seoul će idućeg tjedna biti mjesto susreta 200-tinjak stručnjaka i čelnika iz industrije nuklearne energije, koji su u južnokorejsku prijestolnicu stigli već u petak, a njihov je dolazak privukao i prosvjednike protiv korištenja energije koja, kako kažu, prijeti njihovim životima.

- Industrija nuklearne energije rekla nam je kako je ta industrija sigurna, a zapravo su se dogodile brojne nesreće. Mislimo da će se te nesreće ponoviti. Stoga inzistiramo da se industrija nuklearne energije okonča - rekao je Lee Heonseok, jedan od prosvjednika. Uz njega su bili deseci istomišljenika iz Južne Koreje, ali i Japana, Tajvana i Tajlanda.

Nuklearni će čelnici i stručnjaci na summitu, koji počinje u ponedjeljak, raspravljati o sigurnosti nuklearne energije. Na susretu u petak govorio je i južnokorejski premijer Kim Hwang-sik, koji je pozvao na međunarodnu suradnju oko nuklearnih pitanja.

Summitu će nazočiti i američki predsjednik Barack Obama koji će, nagađa se, sastanak iskoristiti i za vršenje pritiska na Sjevernu Koreju, koja je prvo pristala prestati s obogaćivanjem urana i testiranjem dalekometnih projektila u zamjenu za humanitarnu pomoć, da bi kasnije najavom lansiranja satelita pomoću rakete na 100. rođendan \"Velikog vođe\" Kima Il-sunga ugrozila taj dogovor. Obama će se na summitu susresti i s kineskim predsjednikom Huom Jintaoom, najbližim saveznikom Sjeverne Koreje.

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • CrniP:

    Za vlasnika VL-a koji promovira službenu politiku svoje države prema RH je svakako neki \"Lee Heonseok\" (?!) bitniji od skupa sigurnosti znanosti i industrije koja proizvodi 17% svjetskih potreba za JEFTINOM el. energijom (bez emisija CO2 - većih od svih ... prikaži još! zelenih izvora za desetke puta), te osigurava da u RH jeftino svijetli svaka peta žarulja (bez subvencije). No dobro - politologičari, filozofičari i slična tehnološka nepismana piskarala i agitatori koji nikad ništa nisu proizveli niti energetski transformirali da bi itko imao neku opipljivu korist od njih - igrali bi se energetičara. Pa dobro - iz guzice u glavu je najbolja škola... Samo čekajte - cijene telekomunikacija će biti mila majka kada Njemci kupe HEP i napišu \"zelene\" račune.