Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
južna koreja

Nuklearni summit u Seoulu privukao desetke prosvjednika

Wimbledon
Foto: Reuters | AFP
1/2
23.03.2012.
u 20:04

Nuklearni će čelnici i stručnjaci na summitu, koji počinje u ponedjeljak, raspravljati o sigurnosti nuklearne energije.

Seoul će idućeg tjedna biti mjesto susreta 200-tinjak stručnjaka i čelnika iz industrije nuklearne energije, koji su u južnokorejsku prijestolnicu stigli već u petak, a njihov je dolazak privukao i prosvjednike protiv korištenja energije koja, kako kažu, prijeti njihovim životima.

- Industrija nuklearne energije rekla nam je kako je ta industrija sigurna, a zapravo su se dogodile brojne nesreće. Mislimo da će se te nesreće ponoviti. Stoga inzistiramo da se industrija nuklearne energije okonča - rekao je Lee Heonseok, jedan od prosvjednika. Uz njega su bili deseci istomišljenika iz Južne Koreje, ali i Japana, Tajvana i Tajlanda.

Nuklearni će čelnici i stručnjaci na summitu, koji počinje u ponedjeljak, raspravljati o sigurnosti nuklearne energije. Na susretu u petak govorio je i južnokorejski premijer Kim Hwang-sik, koji je pozvao na međunarodnu suradnju oko nuklearnih pitanja.

Summitu će nazočiti i američki predsjednik Barack Obama koji će, nagađa se, sastanak iskoristiti i za vršenje pritiska na Sjevernu Koreju, koja je prvo pristala prestati s obogaćivanjem urana i testiranjem dalekometnih projektila u zamjenu za humanitarnu pomoć, da bi kasnije najavom lansiranja satelita pomoću rakete na 100. rođendan \"Velikog vođe\" Kima Il-sunga ugrozila taj dogovor. Obama će se na summitu susresti i s kineskim predsjednikom Huom Jintaoom, najbližim saveznikom Sjeverne Koreje.

Komentara 1

CR
CrniP
16:33 24.03.2012.

Za vlasnika VL-a koji promovira službenu politiku svoje države prema RH je svakako neki \"Lee Heonseok\" (?!) bitniji od skupa sigurnosti znanosti i industrije koja proizvodi 17% svjetskih potreba za JEFTINOM el. energijom (bez emisija CO2 - većih od svih zelenih izvora za desetke puta), te osigurava da u RH jeftino svijetli svaka peta žarulja (bez subvencije). No dobro - politologičari, filozofičari i slična tehnološka nepismana piskarala i agitatori koji nikad ništa nisu proizveli niti energetski transformirali da bi itko imao neku opipljivu korist od njih - igrali bi se energetičara. Pa dobro - iz guzice u glavu je najbolja škola... Samo čekajte - cijene telekomunikacija će biti mila majka kada Njemci kupe HEP i napišu \"zelene\" račune.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije