Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasni otpad

Nuklearni otpad na Trgovsku goru ili u vojna skladišta

nikola arbutina
Nikola Ćutuk/PIXSELL
03.04.2015.
u 12:11

Načelnik Nikola Arbutina. Treba se to već jednom riješiti, a ne da se svakih pet godina uznemirava građane Dvora

Općina Dvor dobila je od Državnog zavoda za radiološku i nukelarnu sigurnost dopis da sujdjeluje u procesu odabira lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, potvrdio nam je načelnik te Općine Nikola Arbutina.

Državni zavod poziva se na nedavno donesenu Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, a time se aktualizira Trgovska gora na Banovini kao moguća lokacija budućeg odlagališta nukealrnog otpada. Strategija, donesena u listopadu prošle godine, predviđa da se sav sadašnji i budući medicinski i nemedicinski radioaktivni otpad u Hrvatskoj, uključujući i dio otpada iz NE Krško, zbrinjava na jednoj lokaciji, no izrijekom se ne spominje gdje.

Lokacija na Institutu Ruđer Bošković određena je kao privremena lokacija, za medicinski otpad, do donošenje odluke o trajnom Centru. A Hrvatska ima obvezu zbrinuti polovicu radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva koje se trenutno skladišti u Nuklearnoj elektrani Krško.

Još 1999. godine određena je u Prostornom planu RH Trgovska gora kao jedina lokacija za gradnju odlagališta nisko i srednjeradioaktivnog otpada, no od toga se ubrzo, načelno, odustalo nakon pritiska zelenih i lokalne politike. No, lokacija kao takva nikad nije brisana iz prostornog plana.

"Sada se Trgovska gora očito opet aktualizira. Mi ćemo sudjelovati u procesu odabira lokacije i dat ćemo svu potrebnu dokumentaciju, a stav ćemo zauzeti nakon prezentacije koju očekujemo u budućnosti od Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost. Stav vlasti neće biti drugačiji od stava stanovnika Dvora" – rekao nam je Nikola Arbutina. On dodaje kako izrijekom ne može tvrditi da će se ponovo izabrati Trgovska gora, te dodaje kako su se pojavile glasine da bi se u Centar mogao premnamijeniti kompleks vojnih skladišta Čerkezovac, također na području Općine Dvor. Trenutačno u tom kompleksu Hrvatska vojska čuva neperspektivna ubojna sredstva.

Obveza je svih država Europske unije da do kolovoza ove godine predstave nacionalne programe koji će sadržavati konkretne podatke o tome kada će se, gdje i na koji način zbrinuti istrošeno nuklearno gorivo i radioaktivni otpad uz primjenu najviših sigurnosnih standarda. 

"Treba se to već jednom riješiti, a ne da se svakih pet godina na ovakav način uznemirava građane Dvora", rekao je načelnik Arbutina.

>> Mentalitet 'ne u mom dvorištu' poguban je za društvo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije