Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okruženi reaktorima

Nuklearke najviše ugrožavaju Osijek

paksu
16.12.2010.
u 16:10

Prema stručnom izračunu, rizik za stanovnike županije da će izgubiti život u nuklearnoj nesreći ipak je tisuću puta manji od rizika smrti u automobilu

Osijek je najugroženiji grad u Hrvatskoj u slučaju nuklearne nesreće. Pokazala je to i studija “Pripravnost za nuklearnu nesreću na području Osječko-baranjske županije”, koju je izradila tvrtka Enconet.

Očekivani rezultati

– Za Osijek takvi rezultati nisu očekivani jer se najbliža nuklearna elektrana nalazi na 120 kilometara udaljenosti i to u mađarskom Paksu dok je Krško na svega 30-ak kilometara od Zagreba. No, NE Krško građen je prema zapadnim standardima i ima zaštitnu zgradu koje u Paksu nema – ustvrdio je Davor Šinka iz Enconeta. Prema stručnom izračunu, individualni rizik za stanovnike Osječko-baranjske županije da će izgubiti život u nuklearnoj nesreći gotovo je tisuću puta manji nego li od smrti u automobilu.

– Sama spoznaja da u radijusu od svega 120 kilometara od Osijeka imamo dvije nuklearne elektrane daje nam za pravo da poduzmemo sve jer u ovakvim situacijama nemamo iskustava, nego samo informacije i činjenice gdje su se takve nesreće dogodile – rastumačio je jučer potrebu za ovom studijom na njezinu predstavljanju dožupan Željko Kraljičak. Osijek u opsegu do 1000 kilometara udaljenosti okružuje čak 40 nuklearnih elektrana sa 89 reaktora različitih tipova izgradnje, ali i snage. Dok su neke “nuklearke“ u pogonu odnedavno, druge rade već više i od 40 godina. Za nesreću Osječanima najbliže nuklearke u mađarskom Paksu postoji nekoliko mogućih scenarija.

Ne smije se podcijeniti

– Dok se potreba za evakuacijom stanovnika Osječko-baranjske županije ne bi trebala očekivati, istodobno bi se morale primijeniti mjere zaklanjanja i jodne profilakse – istaknuo je Šinka, dodajući kako su analizirani samo najteži oblici, odnosno slučajevi oštećenja nuklearnih reaktora. – Stanovnici ovoga kraja izloženi su različitim vrstama opasnosti, a ova nije najveća, ali je daleko od toga da je se može podcijeniti – zaključio je Šinka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije