Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

NSA prisluškivala razgovore iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH

Razgovori su prisluškivani u okviru tajne operacije Eikonal, a to je jučer otkrio zastupnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilz koji je gostovao u emisiji slovenske televizije POP-TV
02. listopada 2015. u 09:39 3 komentara 1334 prikaza
poziv,razgovor,telefon
Foto: Thinkstock

Američka obavještajna agencija NSA uz pomoć njemačke obavještajne službe BND te njemačkog teleoperatera Deutsche Telekom od 2005. do 2008. godine prisluškivala je razgovore civilnog stanovništva zbog opasnosti od terorizma, a provjeravani su i razgovori vođeni iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Razgovori su prisluškivani u okviru tajne operacije Eikonal, a to je jučer otkrio zastupnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilz koji je gostovao u emisiji slovenske televizije POP-TV.

On je pokazao i takozvanu 'žutu listu', a koja je navodni dokaz da su prisluškivani i obični građani. Na tu listu bilo je stavljeno 256 telefonskih linija predviđenih za prisluškivanje.

U operaciji su se pratile i navodno četiri međunarodne linije iz Zagreba prema Rotterdamu, Stockholmu, švedskom gradu Kriste i Bruxellesu.

Amerikancima su, navodi Pliz, za prisluškivanje u Europi jedino nezanimljive bile Estonija, Litva i Malta, a sve razgovore koje su pratili posebno su analizirali i tražili u kojima se spominju riječi poput "terorizam", "bomba" i sl.

>> NSA - Najmoćnija špijunska agencija koja nadzire cijeli svijet

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • mikrogrizzly:

    Jugoistočna Europa, ako baš hoćete balkanske planine - izrazito je zanimljiva jer se smatra političkom neuralgičnom točkom br. 2, iza Bliskog Istoka, u svijetu. Pa nije za ne vjerovati u gornje sumnje, dapače to je možda tek vrh ledene sante. ... prikaži još! I sad će mnogi - nije nama nitko kriv što smo telekom sektor, gdje su mnoga kućanstva ulagala po 1-2 tisuće DM za dobiti paricu, dali u ruke tuđinu za relativno malu svotu. Ali ima i dodatak! Mnogo oko zasuzilo jer bi njima išla provizija da je telekom ostao u domaćim rukama odnosno ne bi Ameri to samo tako, nego vi prisluškujte koga oćete, ali ja tu vidim svoj Audi.

  • Stipan:

    Ah...😳

  • BobRock:

    Nis novog.. Snowden je drzavni neprijatelj broj 1