Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. DOČEK NA OTVORENOM

Novu godinu u Beču dočekuje oko 700 tisuća gostiju

beč
Foto: Tanja Božić
30.12.2014.
u 13:11

Procjenjuje se da će u Beču u najluđoj noći u godini biti više od 700 tisuća domaćih i stranih gostiju

Bečani su se i ove godine pobrinuli da na dočeku Nove godine u austrijskom glavnom gradu nikome ne bude dosadno, pripremivši atraktivan zabavno-glazbeni program u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Procjenjuje se da će u Beču u najluđoj noći u godini biti više od 700 tisuća domaćih i stranih gostiju.

Obzirom na blizinu, na bečki novogodišnji provod svake godine navrati i priličan broj Hrvata. Velika većina gostiju 31. prosinca u Beč navraća zbog provoda na bečkim ulicama i trgovima u središtu grada, na već tradicionalnoj „Novogodišnja stazi“ („Silvesterpfad“), koja ove godine obilježava 25-godišnjicu postojanja. Program počinje u 14 sati i traje 12 sati na 12 bečkih lokacija, među kojima su Trg ispred bečke Gradske vijećnice (Rathausplatz), koji se pretvara u najveću pozornicu valcera na svijetu, prsten ulica koji okružuje gradsku jezgru Ringstrasse, trg ispred čuvene katedrale sv. Stjepana (Stephansplatz), popularne i prekrasnim lusterima okićene ulice u središtu grada s brojnim buticima i trgovinama Kärtnerstrasse i Am Graben, trg Am Hof gdje se nalazi i Hrvatska katolička misija, kao i trg Herberta von Karajana ispred bečke Državne opere te trg u zabavnom parku Prater ispred Riesenrada (Velikog kotača), simbola Beča s prekrasnim pogledom na grad. Obzirom da se 2015. godine obilježava 200 godina valcera, u ulici Am Graben besplatno se mogu naučiti i prvi koraci bečkog valcera, kojim Austrijanci tradicionalno uplešu u Novu godinu.

Svi oni koji nisu uspjeli kupiti kartu za izvedbu Straussovog „Šišmiša“ u bečkoj Državnoj operi, moći će na velikom platnu ispred Opere pratiti izravni prijenos te legendarne operete. Bečka Kuća glazbe i ove godine uz besplatno razgledavanje muzeja nudi posjetiteljima da provjere svoj dirigentski talent i virtualno ravnaju Bečkim filharmoničarima. Središnji doček na otvorenom je na Trgu ispred katedrale sv. Stjepana. Šetači Silvestarskom stazom imat će priliku uživati i u velebnom ponoćnom vatrometu koji će po prvi put simbolično biti ispaljen s bečkog prstena Ringstrasse, na kojem su smještene najznačajnije austrijske građevine i institucije povijesti, kulture i politike, a koji 2015. godine obilježava 150 godinu postojanja. Među jubilarcima s bečkog prstena koji okružuje gradsku jezgru je i bečko Sveučilište koje obilježava 650. godišnjicu utemeljenja. Glazba uživo i DJ-ovi su na programu ispred Gradske vijećnice, i u ulicama Kärtnerstrasse, am Neuer Markt, Freyung, Am Hof, Lugeck itd. Na svih 12 lokacija dočeka Nove godine na otvorenom za okrepu Bečana i njihovih gostiju brinut će 60-tak ugostitelja, nudeći im punč, kuhano vino, čaj, pivo i pjenušac kao i razne kulinarske specijalitete. Novogodišnju bečku noć može se provesti i na nekom od tradicionalnih balova kao što je Carski bal u dvorcu Hofburg, na gala večerama u bečkim hotelima, u kazalištima i muzejima, brojnim diskotekama i barovima ili pak na brodovima na Dunavu. Prvog novogodišnjeg jutra na trgu ispred Gradske vijećnice od 11 sati služi se tzv. „doručak protiv mamurluka“, uz izravni prijenos Novogodišnjeg koncerta Bečkih filharmoničara.

Ključne riječi

Komentara 2

BL
Blender
14:29 30.12.2014.

E sad ajmo za Bec????

VI
virgosinemacula
14:36 30.12.2014.

Koga briga za Bec, sta nudi Zagreb? Tko to jos reklamira tudju zemlju? Gradjani moraju trositi u svojoj zemlji, da poprave svoju ekonomiju, a ne ih mamiti na odlazak u tudje zemlje, puniti strancima dzepove, ionako nam je gospodarstvo na koljenima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije