Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novost na benzinskim postajama. Obavezno pročitajte ove upute

Na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju stajat će posebne oznake o vrsti goriva i o udjelu biogoriva u njima
11. listopada 2018. u 14:15 53 komentara 94614 prikaza
Benzinska postaja
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Od petka 12. listopada počinje novo označavanje goriva na benzinskim postajama diljem Hrvatske. Na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju stajat će posebne oznake o vrsti goriva i o udjelu biogoriva u njima. Tako će benzinska goriva biti označena krugom, dizelska kvadratom, a plinovita alternativna goriva rombom, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore.

Čarapa na kontrolnoj ploči spas za vozače Evo čemu služe čarape na kontrolnoj ploči automobila. Morate pokušati ovaj trik!

Uz svaki motorni benzin stajat će oznake poput E5, E10 ili E85 (standardizirana kružnica i slovno-brojčana oznaka). One će potrošačima govoriti koliki je maksimalni postotak etanola u gorivu (E5 do 5 posto, E10 do deset posto itd.), odnosno biogoriva u gorivu.

Video: Poskupljenje goriva

[video: 27169 / ]

"Preporučuje se da vlasnici svih starijih vozila pitaju distributere koju količinu biogoriva podnosi njihov automobil jer mnogi motori automobila ne reagiraju najbolje na više vrijednosti etanola koji može nagrizati određene materijale poput plastike, gume ili aluminija. Prema svim izvorima, najčešća oznaka goriva na hrvatskom tržištu bit će E5, što znači za motor najmanje agresivnih do 5 posto etanola u gorivu. Procjenjuje se da u Njemačkoj 80 posto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema", istaknuo je Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore, dodavši kako se isti princip odnosi i na dizelska goriva.

Elzbieta Bienkowska STOP ISPUŠNIM PLINOVIMA EU njemačkim kompanijama: Ne izvozite stare dizelaše u istočnu Europu

"S njima i njihovim označavanjem bit će ista procedura kao i s benzincima, ali s jednom razlikom. Dizelska goriva bit će označavana kvadratom i slovno-brojčanim oznakom, primjerice B10. U ovom slučaju B10 znači do 10 posto udjela biogoriva. Kvadratom i slovnom oznakom XTL označit će se sintetička dizelska goriva koja nisu dobivena iz sirove nafte. Kao i kod motornog benzina, odnosno etanola, i kod dizela i njegove biokomponente također će trebati provjeriti usklađenost s vozilom koje imate", upozorio je Grozdanić.

Za plinovita goriva oznake su vrlo jednostavne i signaliziraju o kojem je tipu goriva riječ. Koristit će se romb kao simbol za plinovita goriva, slovno-brojčana oznaka H2 za vodik, CNG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin. To su ujedno alternativna plinovita goriva.

Dizelaši smanjivanje zagađenja Sud presudio: Berlin ostaje bez starih dizelaša

Nove oznake bit će postavljene i u neposrednoj blizini čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, a bit će prezentirane i u priručnicima za nova vozila, kao i kod distributera vozila.

Osim u svih 28 zemalja Europske unije, ove oznake će se koristiti u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj, kao i u Makedoniji, Srbiji, Švicarskoj i Turskoj.

Pogledajte video: Priprema auta za zimu

[video: 22363 / Priprema auta za zimu]
ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Ja bi radije gorivo po cijeni od 8 kn, a bez geometrijskih likova...

 • Avatar Sveti_Stavim
  Sveti_Stavim:

  Koja oznaka označava postotak vode u gorivu ???

 • mdcro:

  Ajme koji će biti gušt točiti gorivo uz te sve oznake, ludilo. Em što plaćamo najskuplje gorivo još nas držite budalama.